Artikel top billede

Den strømlinede router indeholder alt du har behov for i en moderne router lige nu. (Foto: TP Link)

Test: Her får du lynhurtig wi-fi 7 bredbånd til lavpris

Omkring 1.000 kroner – så lidt skal du betale for at få en hurtig router, der leverer solid dækning og understøtter den nyeste wi-fi 7 standard.

Skal du have ny router, er der kun grund til at vælge en med den nyeste wi-fi 7-standard - også selv om du måske ikke kan drage fuldt udbytte af de vilde hastigheder, som teknologien tillader. Endnu.

TP Links Archer BE3600 beviser samtidig, at det faktisk ikke behøver være så kostbart at blive indehaver af en router i sværvægtsklassen.

For på papiret ligner den en af de helt tunge.

Ikke kun på grund af wi-fi 7-muligheden, men i lige så høj grad, fordi den indeholder de forventede 1 Gbps-porte plus en enkelt med 2,5 Gbps.

LAN med fart på

Med wi-fi 7 opnår routeren en teoretisk hastighed på 3.570 Mbps. Det sker blandet andet ved hjælp af en mere effektiv datapakningsteknologi.

Læg dertil fire antenner, der skal sikre, at det trådløse net kommer helt ud i hjemmets kroge, og du er godt kørende.

Alt dette betyder, at den nye router lyder til at være mere kostbar end de 1.099 kroner, den vejledende pris er fastsat til.

Trods de mange muligheder er der heller ikke tale om en klodset enhed. Den er ret strømlinet og fylder faktisk kun, hvis de fire antenner er slået ud.

Enkel oprettelse af personlig cloud

En ny router skal understøtte alt det nye, og det gør BE3600.

Den har 3,6 Gbps dual band wi-fi 7. Det er hurtigt nok til at sikre op til 8K video-streaming uden, at det hakker.

Alt dette er fint nok og som det skal være. At den samtidig er let at integrere sammen med mesh-enheder og fungerer sammen med dem, er en fed bonus at få med.

Løsninger, som USB 3.0-tilslutning bagpå, er efterhånden også et must, og det er rart, når der skal tilkobles disk til eget lager hjemme.

Jeg noterer også at du kan oprette en cloud service så du og andre brugere får direkte adgang til harddisken, der er tilsluttet BE3600. Altså reelt får du mulighed for at lave en netværksdisk i miniformat.

Læg dertil flere muligheder for kryptering med mere, og der leveres fuld plade, så at sige.

Opsætning er ligetil

Det fine ved denne router - og TP Link generelt - er måden, som du sætter det hele op på. Via TP Link app’ en er alt ret ligetil og meget gennemskueligt.

Det er fint nok og bør være sådan med produkter af denne type. Men jeg oplever ofte det modsatte.

Her er vi ude i et produkt, der kan lidt mere end de fleste, og jeg må blot konstatere, at der næsten er tale om plug-and-play hele vejen.

Med andre ord: Er du bare en lille smule it-kyndig – og det tænker jeg mange læsere af dette medie er, så vil du ikke få de mindste problemer med opsætning.

På den mere lavpraktiske side sætter jeg pris på, at routeren er så lille, men også, at jeg let kan slukke for LED-lyset på toppen, så jeg kan have den i for eksempel et soveværelse, uden at LED lamperne lyser op.

Bagpå kan jeg også let slukke for wi-fi delen, som alle gode routere efterhånden giver mulighed for.

Kvik i praksis

Der loves op mod fire gange højere hastighed og spredning end den tidligere generations teknologi.

Den del er svær at bevise uden teknisk måleudstyr, som vi trods alt ikke har adgang til.

Men det skal ikke afholde mig fra at lave en lavpraktisk test op mod min store hvide grimme router, der følger standard med mit abonnement. Vel at mærke den nyeste model fra udbyderen.

Forskellen mellem min standard-router (wi-fi 6) og BE3600 er til at tage og føle på.

BE3600 slår mit normale setup uden at få sved på panden. Godt nok ikke, hvis jeg benytter det mesh-system med tre enheder, som jeg normalt har tilsluttet. Men det er også at forvente.

Direkte sammenlignet med min router uden mesh, er dækningen signifikant bedre.

I yderste del af haven har jeg tre streger i stedet for en med min egen router – og fire med mit mesh-system med tre enheder tilsluttet. Så det er godkendt.

Hastigheden er også bedre. Downloader jeg tæt på routeren er hastigheden kun en smule bedre end min egen router.

Men bevæger jeg mig på første sal eller langt ud i haven, er der forskel.

Her går hastigheden fra 850 Mbit til cirka 350 Mbit med min normale router, mens TP Link routeren giver mig næsten 800 Mbit på den lange afstand.

Samtidig bemærker den yngste i familien en bedre gaming-oplevelse. Det er – subjektivt – som om, at det hele i et spil reagerer lige en bagatel hurtigere.

Lidt af en prisbombe

TP Links nye router byder på mange fordele.

Den er forholdsvis kompakt, fint designet (det er en router), og indeholder reelt alt det, som du har brug for i en moderne router i dag.

Alt i alt er TP Link BE3600 en prisbombe, der kombinerer høj hastighed, gode tilslutningsmuligheder og bred dækning til en ret lav pris.


Loading ikon