Artikel top billede

(Foto: Samsung PR / gavin)

Test: Her er skærmen der (næsten) kan det hele

Du kan bruge denne skærm til alt fra pc-arbejde, tv-kigning og multiskærms-opsætning. Den nyeste udgave af Samsungs alt-mulig-skærm, Viewfinity S8, er blevet endnu bedre og kan bruges til et bredt udvalg af formål – hemmeligheden ligger i dens fine håndtering af farver.

Skærme der spænder bredt i forhold til brug bliver der – heldigvis – stadig flere af. Alligevel imponerer denne Samsung Viewfinity S8.

Ved første øjekast ligner den 27” store skærm ikke noget særligt, men så snart den tages i brug finder jeg hurtigt ud af, at her ikke er tale om en ordinær pc-skærm.

Designet er underspillet og vil klæde de fleste hjem, måske fordi det også er lidt kedeligt – kun den enkle, flade og stabile fod i metal afslører, at vi ikke har at gøre med en enhed i den billige ende.

Pænt panel

For den er bestemt heller ikke gratis. 3.815 kroner for en 27” UHD skærm er langt fra billigt. Jeg kan komme på mange 32” skærme i samme prislag, som gør det fortrinligt.

Men så snart billedet toner frem, oplever jeg S8 som en skærm af høj kaliber. Farverne har den dybde og tyngde, man normalt kun ser på kvalitets-skærme.

Skærmen har en meget lille pixel-størrelse på grund af den høje opløsning fordelt over de relativt beskedne 27 tommer.

Alligevel formår den at have masser af power og energi samtidig med, at detaljeringen naturligvis er høj. IPS panelet her er tydeligvis godt lavet.

For oftest er det ikke nemt at generere nok lys sammen med en lille pixel størrelse og samtidig bevare glød og dybde i farverne. Men her har da den også en lysstyrke på 350 cd/m2.

Knald på kontrasten med HDR

Ud over det gode panel er der også teknologi bag, der batter.

Skærmen håndterer HDR10. Når du kombinerer det med et lysstærk panel med høj opløsning på blot 27”. Ja så ses det som et panel med power.

Det er ikke mindst kontrasten og detaljerne i farverne, der imponerer. For selvom der er rigeligt med lys i panelet, så leveres ikke blot overmættede farver, der kan se flotte ud, men bliver trættende i længden.

Du kan indstille og justere skærmen, som de fleste, og her kan du i den grad bruge justeringerne til behovet.

Du skifter let mellem et billede, der er egnet til billedbehandling på et højt amatør niveau, til en skærm, der giver flotte farver, hvis du skal se film eller en serie fra en kilde, der understøtter HDR.

Du kan justere graden af 'eye-saver mode' i tre trin. God idé, for her mister du noget kontrast. At veksle mellem de forskellige indstillinger sker let via joysticket bagpå skærmen.

Jeg vil nu ikke driste mig til at bruge skærmen til meget kritisk billedbehandling. Men til niveauet lige under, er den mere end godkendt.

Gaming kan håndteres på grund af det rolige panel. Men med en opdateringsfrekvens på lave 60 Hz er det ikke just dennes force.

Den kritiske gamer bør fravælge den, men alle os andre kan sagtens nappe et spil uden øjet generes.

Bruger du S8 til underholdning vil du samtidig glæde dig over en – for en pc-skærm – mere end godkendt lyd.

Her leveres stereolyd, der kommer godt ud i rummet på grund af indbygget lydchip, der gør stereo-effekten større.

Ergonomi i topform

Betragtningsvinklen er opgivet til 178 grader. Dertil skulle den være meget øjenvenlig. Det er jo let nok at påstå, men efter flere timers arbejde, nærmest uden stop, blev jeg ikke træt i øjnene.

Skærmarmen er yderst stabil og det er let at dreje panelet til siden eller vippe den rundt på højkant. Den kan også tiltes ret meget – kort sagt er det let at finde den ideelle arbejdsstilling.

Tilslutningerne tæller HDMI, DisplayPort men også to Thunderbolt 4 porte. Via USB-C porten kan du tilslutte din bærbar og lade den op. Den kan trække op til 90 watt.

Du kan Daisy-chaine skærme via Thunderbolt kabel og endda fra din laptop. Det gælder både på Windows og Mac computere.

Tæt på topscoren

Samsungs S8 er ikke formidabel på alle fronter, men er i stedet rigtig god på de fleste parametre.

Det ændrer desværre ikke på, at den koster hele 3.815 kroner. Det er som nævnt mange penge for en skærm, der blot strækker sig over 27 tommer.

Dens kvaliteter er der ikke så meget at være ked af. Spørgsmålet er blot om du kan nøjes med 27” og samtidig vil betale den høje pris. Jeg ender derfor på et rundt og lunt 4-tal – det er fuldt fortjent.


Loading ikon