Hver femte it-ansatte vil være selvstændig

20 procent af de danske it-ansatte har en iværksætter i maven. Over halvdelen af alle nye virksomheder i 2006 vil opstå inden for it, mener IT-Brancheforeningen.

Hver femte danske it-ansatte overvejer at starte egen virksomhed.

Det fremgår af en kortlægning af lønudviklingen for it-ansatte, som Computerworld offentliggør i et særtillæg fredag.

IT-Brancheforeningens direktør, Jakob Lyngsø, vurderer, at over halvdelen af de virksomheder, der startes i Danmark i 2006, vil være inden for it.

Det spirer og spirer

– Vi kan vente os meget af iværksættermiljøet i år med alle de initiativer, der er taget i relation til universiteter, innovationsmiljøer og forskerparker, siger han.

Ifølge en rapport fra Dansk Industri springer omkring fem procent af den danske befolkning ud som selvstændige. Den procentdel vil være noget højere for it-folk, vurderer Jakob Lyngsø.

Iværksættertyperne er samtidig populær arbejdskraft, hvis initiativrigdom virksomhederne forsøger at udnytte.

Mange finder afløb for deres iværksættertrang inden for rammerne af en virksomhed. Når drømmen om eget firma ikke føres ud i livet, er det på grund af kulturelt bestemt frygt for det ukendte.

– Den danske lønmodtagerkultur lægger vægt på sikkerhed og social tryghed, og det er en barriere for iværksætteri, siger Jørgen Staunstrup, forskningschef på IT-Universitetet og Iværksætterakademiets regionschef i København.

Kun én medarbejder får løn

Richard Lipski er et eksempel på, at frygten for det ukendte ikke stopper en ægte iværksætter.

Han leder den tre mand store iværksættervirksomhed Signalix, der er gået på markedet med produkter til trådløs kommunikation mellem industrimaskiner.

Kun én i virksomheden får egentlig løn, mens de to andre nu på andet år ser frem til, at virksomheden skal give et bæredygtigt afkast.

Han kan ikke sige, hvor smertegrænsen går for, hvor længe han vil arbejde under de vilkår.

– Men ens egen virksomhed er som ens barn. Selvom det måske ikke er så kønt, smider man det ikke bare ud. Man kæmper for det uanset hvad, siger han.

Havde Richard Lipski været en almindelig lønmodtager på it-området, havde han fået 4,1 procent mere i løn i 2005, viser Computerworlds lønstatistik. Det er langt over gennemsnittet på det øvrige arbejdsmarked.

---

Læs mere i Computerworlds lønstatistik, der udkommer som særtillæg med avisen fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere