Artikel top billede

Netgears bedste mobilrouter til dato koster spidsen af en privat jet. Hvad er det værd at være opkoblet på steder, hvor der ikke er wi-fi, og smartphones giver op? Det er individuelt, men for nogle ”nice to have”. (Foto: Netgear PR foto)

Guide til det perfekte trådløse netvørk: Sådan sikrer du ’wi-fi to go’

Vil du have mere og/eller bedre wi-fi, næsten ligegyldigt hvor du er? I haven eller på tagterrassen? På steder med ”umulige” modtageforhold? Når du rejser? Eller hvis du bliver offer for et cyberangreb? I denne guide-serie finder du nyttige tips og måleresultater fra disse scenarier.

I anden del af Computerworlds store sommerguide til det perfekte trådløse netværk er det feriens streaming- og surf-behov jeg vil sikre.

Hvor første afsnit, som du kan læse herunder, sigter efter at dække hjemmets fjerneste afkroge, er det i stedet wi-fi dækningen i vores yndede badehotel i Jammerbugten, som skal sikres.

Bring din egen mobilrouter

Umiddelbart lyder det som et ubegavet forslag at anskaffe en dedikeret mobilrouter blot for at kunne være online i et wi-fi-frit område.

Du har jo din smartphone, der kan opsættes som mobilt hotspot og bruges til internetdeling.

Men det gælder jo kun, hvis der er noget brugbart internet at dele.

Hjemme hos mig har YouSee ingen problemer med at levere en 5G-forbindelse med en downloadhastighed på over 600 Mbps til min smartphone.

Sådan er det ikke ved Jammerbugten.

Jeg har efterhånden brugt nogen tid på at researche mobilforholdene på og ved Svinkløv Badehotel.

For eksempel har flere gæster, som vil læse morgenavisen digitalt, opgivet at streame dataene direkte, men har vænnet sig til at stå op om natten for at downloade og gemme nyhederne på deres iPads eller MacBooks, så de er klar til morgenmaden.

De har været tilpas imponerede, da jeg begyndte at komme med en dims i lommen, som i hvert fald en håndfuld brugere kan logge sig på og streame med en acceptabel hastighed.

Løsningen: Nighthawk M6 Pro

Allerede fra dag ét havde Nighthawk-mobilrouterne et meget kompakt design i stil og på størrelse med de første Apple TV-enheder. I dag er vi fremme ved sjette generation, og både præstationer og priser er kun gået én vej – op, op, op.

Den seneste Nighthawk M6 Pro har en vejledende pris på 7.490 kroner, men kan lige nu købes hos Netgear for 6.741 kroner, mens andre lagerførende sælgere forlanger fra 6.990 til 9.088 kroner.

Dette prisniveau er generelt blevet voldsomt kritiseret af verdenspressen, hvad der er forståeligt, for vi taler om seriøse penge. Den voldsomme pris kan blandt andet tilskrives, at Netgear bruger en Qualcomm Snapdragon x65 Mobile Platform, der gør en meget avanceret 5G-mobiltelefons arbejde og som komponent udbydes til 200 – 300 dollar.

Hertil kommer, at M6 Pro indeholder en wi-fi 6E-router med et 6 GHz-frekvensbånd og en 2.5GbE LAN-port. Enheden er helt autonom og kommer med et kraftfuldt batteri, der kan holde det hele kørende i op mod et døgn.

Min begejstring for M6 Pro skyldes primært, at den kan holde mit og andres digitale liv kørende under de mest umulige forhold, jeg kender til.

De tekniske specifikationer har mere til fælles med en god stationær router end en relativt lille mobilsag. Den maksimale 5G-hastighed opgives til 6 Gbps, og op til 32 enheder kan deles om wi-fi-hastigheder op til 3,6 Gbps. Jeg har ved en enkelt lejlighed målt over 1,4 Gbps.

Hjemme i orangeriet har jeg haft M6 Pro opstillet sammen med mine sædvanlige tre klienter over en afstand på omkring en meter. Jeg har prøvet både 5 GHz- og 6 GHz-båndet på routeren hver for sig, for de kan ikke aktiveres samtidigt. Bemærk, at Samsung-mobilen ikke kan bruge 6 GHz-båndet.

Pas på ”gratis” wi-fi!

Endnu en grund til at færdes med en mobilrouter i tasken eller lommen er, at sådan en enhed gør det unødvendigt at logge en laptop eller tablet på et fremmed wi-fi-netværk, der kan være usikkert og kompromittere fortrolig information om dig og dine aktiviteter.

Offentlige netværk regnes for at være favoritmål for hackere. De er som regel let tilgængelige rent fysisk, og en hacker vækker ingen opsigt, hvis vedkommende sidder på en café med en latte og leger med sin bærbare enhed.

Det er jo heller ikke til at se, om en person leder efter en billig mobilrouter eller en dårligt beskyttet enhed, det kunne være sjovt at smadre eller stjæle data fra.

Jeg plejer at holde mig væk fra gratis wi-fi, hvis udbyderen forlanger indtastning af mere information end den adgangskode, der kan læses på et skilt på stedet. Det anbefales desuden at bruge VPN (Virtuelt Privat Netværk), som skjuler din placering og IP-adresse.

Alternativer

Når det gælder wi-fi under umulige forhold, har Nighthawk M6 Pro ikke konkurrence fra mange andre enheder end tidligere modeller fra serien.

Du kan spare en smule ved at vælge M6 (uden ”Pro”), men efter min mening er der mere snusfornuft i en M5 til omkring det halve. En anden mulighed er en D-Link DWR-2101, som er mere møbleringsvenlig og koster under 4.000 kroner.

Savner du ”blot” et mobilt hotspot til let datatrafik på dine rejser og cafébesøg, kan du blive kørende for nogle få hundrede kroner.

Dog bør du efter min mening fokusere på modeller med 5G, selv om de koster mere end en af de helt små 4G-enheder, som din udbyder kan finde på at trøste dig med, hvis din faste forbindelse strejker. For tre år siden testede jeg tre af slagsen, og de er stadig i handelen.

Mere i morgen

Skulle uheldet være ude og strømmen svigte - eller andre 'prepper' scenarier gøre sig gældende, er der også råd.

Dem dykker vi ned i morgen med sidste afsnit i Computerworlds mini-serie om jagten på det bedste netværk.


Loading ikon