Den engang så magtfulde chip-producent Intel har igennem de seneste år måtte se sig overhalet fra næsten alle sider.
Først bød Apple ind med sine lynhurtige M-processorer og vragede Intel, mens konkurrencen inden for laptop-segmentet er skærpet yderlige med en ny aktør i form af Qualcomm og sine Elite X processorer samt en lovende ny kollektion af AI-optimerede CPU’er fra AMD.
Selvom Intels første chip med en indbygget kredsløb til kunstig intelligens (NPU) ikke er meget mere end et halvt år gammel, synes den allerede at være klar til at blive afløst.
Det synes Intel at være klar over, hvorfor selskabet sætter en snarlig dato på, hvornår sine ellers relativt nye Core Ultra processorer afløses.
Tredje september klokken 09.00 dansk tid går det løs, hvor Intel vil være klar med en banebrydende ny version af Core Ultra – kaldet ’Lunar Lake’.
Særlig opbygning
Allerede med den første generation af Intel Core Ultra lavede selskabet fundamentalt om på, hvordan det byggede chips igennem årtier.
Her bød processoren på en modulær opbygning, som gav plads til hele 16 regnekerner, hvor nogle blev tunet til høj ydelse eller lavt strømforbrug. Dertil blev der fundet plads til en kraftig indbygget grafikchip og en dedikeret ’Neural Processing Unit’ – en såkaldt NPU.
Næste generation vil også levere på flere nye teknologiske fremskridt ved blandt andet at integrere selve hukommelsen i chippen.
Denne tilgang skulle bidrage til hurtigere adgang til hukommelsen og bedre båndbredde, men omvendt begrænse enhederne til alene at kunne 16 eller 32 gigabyte ram og afskriver eventuelle opgraderinger af hukommelsen.
Dertil kommer en langt kraftigere NPU-chip, der leverer 48 TOPS – over det firedobbelte af Intel nuværende Core Ultra. Dertil følger en spritny grafisk arkitektur der kan assistere med AI-udregningerne, så der i alt kan opnås 120 TOPS. Sidstnævnte skulle også være god for halvanden gange højere ydelse i 3D-spil.
Selve processoren vil samtidig byde på relativt få kerner, ved alene at tilbyde en ’4P + 4E’ konfiguration, bestående af både performance- (P) og strømoptimerede kerner (E).
Det er halvt så mange kerner som i nuværende Core Ultra-processorer og da ’hyper-threading’ teknologi ikke længere understøttes vil der alene kunne håndteres otte regnetråde af gangen, mod 22 i Core Ultra.
Intel oplyser dog her, at de enkelte E-kerner kan yde op til dobbelt så højt som de forrige, mens de kan leveres op til fire gange højere ydelse ved et givent strømforbrug, hvorfor den numeriske ulempe opvejes af langt højere ydelse fra de enkelte kerner.
Mest bemærkelsesværdigt bliver dog, at det ikke bliver Intel selv, der skal fremstille sin mest avancerede chips.
I stedet bliver det taiwanske TSMC, der med sin avancerede 3nm print-teknologi, kan bidrage til at Intels nyeste chips rykker en klasse op hvad angår ydelse.