Den taiwanesiske chipgigant TSMC skal opføre en kæmpe chipfabrik til en værdi af 10 milliarder euro – lige knap 75 milliarder kroner – i Tyskland.
Chipfabrikken bliver opført i Dresden i den tyske delstat Sachsen, og det forventes ifølge Reuters, at det vil blive en central leverandør for den europæiske bilindustri, der især under covid-nedlukningen var ramt af mangel på computerchips.
EU har netot godkendt et tilskud til opførelsen på fem milliarder euro til opførelsen, og dermed bliver fabrikken det hidtil største godkendte projekt under EU’s såkaldte Chips Act, der skal styrke den europæiske chipindustri.
"Dette er en win-win situation for os alle," sagde EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen ifølge Reuters ved en ceremoni i Dresden.
Skaber jointventure med Bosch
Taiwanesiske TSMC har i forbindelse med opførelsen oprettet et joint venture-selskab med navnet European Semiconductor Manufacturing Company, hvor de tre europæiske industrivirksomheder Bosch, Infineon og NXP hver har et ejerskab på 10 procent.
De chips, der bliver produceret på fabrikken, bliver ikke de mest avancerede AI-chips, men ifølge nyhedsbureauet Reuters vil fabrikken producere såkaldte MCU'er (microcontroller units), der blandt andet indgår i bilvinduer, bremser og forskellige typer sensorer.
Der er samtidig planer om at opføre endnu en stor chipfabrik i Tyskland, hvor Intel planlægger at opføre en endnu større og mere avanceret chipfabrik til en værdi af 30 milliarder euro eller 225 milliarder kroner. Intel-fabrikken er endnu ikke blevet godkendt af EU, men hvis den bliver godkendt, vil det blive den første fabrik i Europa, som kommer til at producere de mest avancerede mikrochips.