Her rammer krisen hårdest

Flere danske virksomheder end nogensinde før må dreje nøglen om. I it-branchen rammer krisen mindre hårdt - men mere skævt: Værst går det ud over konsulent-bikse og hosting-firmaer.

Oktober blev en usædvanligt blodig måned for dansk erhvervsliv. I alt måtte 434 virksomheder lade livet - næsten en fordobling af konkursstatistikken for samme måned i fjor.

"Det er det højeste antal konkurser jeg nogensinde har oplevet" siger en garvet analytiker hos Experian, der kortlægger firmaernes dødstal.

Indtil videre synes finanskrisen og dens følgevirkninger dog at være gået nogenlunde nådigt henover it-branchen.

I den samlede it-branche, som i den nyeste branchemodel fra Danmarks Statistik betegnes som informations- og kommunikations-branchen, er der kun en moderat stigning i antallet af konkurser: I oktober måtte 14 it-virksomheder dreje nøglen om sammenlignet med de 11 it-firmaer, der lukkede i samme måned sidste år.

Branchemodellen er som navnet fortæller temmelig bred og viser intet om de enkelte underbrancher. Det gør derimod en særkørsel af konkurs-tallene, som Experian har foretaget for ComON. Her har man anvendt en ældre brancheopdeling fra Danmarks Statistik, den såkaldte DB07 nomenklatur, som viser it-branchen fordelt på seks underområder.

Særkørslen viser en klar overvægt i dødsrisikoen for de virksomheder, som beskæftiger sig med udvikling og service - for eksempel konsulentbistand, hosting og webportaler. I dette segment er 67 aktielselskaber, Aps'er og enkeltmandsvirksomheder blevet erklæret konkurs i løbet af de første 10 måneder af 2008 - det er mere end dobbelt så mange krak som for de andre store segmenter: it-en gros-virksomheder (34 konkurser) og it-detailhandel (37 konkurser). På telekommunikationsområdet blev der i perioden kun registreret otte konkurser.

Ser man alene på oktober måneder - hvor der var det største antal konkurser i dansk erhvervsliv nogensinde - er de forskellige delbrancher i it-branchen tilsyneladende blevet ramt forholdsvist nådigt. I oktober måtte ni it-detail-virksomheder lukke på grund af konkurs, mens syv firmaer indenfor it-udvikling og -service, drejede nøglen om, og seks firmaer med speciale i engrosvirksomhed gik ned.

Oktobers relativt milde it-skæbne skal ses i forhold til byggebranchen, der i sidste måned blev ramt af 76 konkurser tæt fuldt af finans-branchen, hvor der i hele oktober var 75 selskaber, der drejede nøglen om.

Hos Experian, der følger konkurstallene tæt, gætter man på, at it-branchens relativt moderate krise er en kombination af, at branchens allerede har sagt farvel til mange af de svage - (deraf de høje konkurstal for årets første ti måneder) og så den tidsmæssige forsinkelse, som skyldes virksomhedernes fødekæde. Når kundevirksomhederne falder bort, vil domino-effekten til sidst diktere den samme skæbne for de firmaer, der henter deres udkomme fra de nu døde kunder.

Ifølge Experian er det alle områder i Danmark, der er ramt af den aktuelle konkursbølge.

Midt- og Vestjylland og Sjælland er dog blandt de hårdest ramte. I Midt- og Vestjylland er 43 virksomheder (den samlede statistik for dansk erhvervsliv) bukket under i oktober 2008, hvilket er en stigning på 437,5 pct. i forhold til de otte konkurser, der indtraf i oktober 2007.
Danskernes iværksætterlyst har de seneste måneder ikke været hæmmet af krise-snakken, men tendensen ser nu ud til at være vendt. 1.963 selskaber blev etableret i oktober 2008, hvilket er en stigning på 23,1 pct. i forhold til oktober 2007. Sammenligner man de første ti måneder af 2008 med de første ti måneder i 2007, har der været et fald i antallet af nyetablerede selskaber på 5,1 pct.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere