Pirater er filmbranchens bedste kunder

IFPIs fjendebillede trænger til makeup, viser en stor norsk undersøgelse.

Musik- og filmbranchens interesseorganisationer kæmper indædt for at få lukket Pirate Bay og i øvrigt få sat en stopper for al ulovlig fildeling verden over. Men måske ville det være gavnligt for de rettighedshavere, der ser fildelere som samfundets fjende nummer et, at nuancere billedet en smule.

De pirater, der ifølge IFPI koster kunstnere og rettighedshavere milliarder af kroner i tabt omsætning, er nemlig de selvsamme superbrugere, som er med til at holde salget oppe.

Det viser to norske undersøgelser, der begge cementerer påstanden om, at folk, der fildeler og piratkopier film og musik, faktisk også bidrager mere til filmbranchens og musikbranchens økonomi end ikke-pirater.

Undersøgelsen af folks fildelings-vaner sammenlignet med deres indkøb af film og tv-serier på nettet og via DVD blev offentliggjort i går. Det er Handelshøyskolen BI, der står bag undersøgelsen.

Det kan sikkert overraske mangen en IFPI-advokat, at der bliver købt næsten lige mange DVD'er af folk, der downloader gratis (altså fildelere), som af folk, der ikke gør. Men når det gælder købt indhold downloadet fra nettet, så er fildelernes andel langt større - folk, der ikke downloader "gratis" film, vil generelt heller ikke være tilbøjelige til at downloade betalings-film.

Omvendt viser tallene, at folk, der fildeler, er langt bedre kunder for film-industriens onlinetjenester. I den seks-måneders periode, som undersøgelsen gjaldt, købte fildelerne i gennemsnit betalt film/tv-indhold på nettet 28 gange. Til sammenligning købte ikke-fildelerne i perioden kun betalt indhold på nettet 1,7 gange.

"Tallene viser, at de, som downloader film og tv-serier fra nettet, er en forholdsvist lille gruppe bestående hovedsageligt af yngre forbrugere - men en gruppe, som til gengæld forbruger virkeligt meget," siger førsterektor Terje Gaustad fra BI.

Han finder det overraskende at så mange downloader betalte film og tv-serier på nettet, eftersom udbuddet af betalingstjenester endnu er temmelig begrænset.
Førsterektoren mener ikke, at de betalingstjenester der er, bidrager nævneværdigt til filmbranchens generelle økonomi.

Som omtalt på ComON i sidste uge er der dog mange tegn på, at fildeling generelt har haft en gavnlig virkning på filmbranchens økonomi, der generelt viser en stabil fremgang til trods for den eksplosive stigning i brugen af Pirate Bay og andre tjenester.
Også på musik-fronten er fildelerens rolle langt mere tvetydig end de skræmmebilleder, branchen selv maler.

I sidste måned viste en tilsvarende norsk BI-undersøgelse om fildeleres cd-køb, at pirater også er de bedste kunder for musikindustrien.

De norske undersøgelser bekræfter dermed den store canadiske undersøgelse fra 2007. Her kunne den dansk-britiske forsker Birgitte Andersen konkludere, at fildeling ikke i sig selv påvirkede, hvor mange eller hvor få cd'er, der blev anskaffet. Men til gengæld var der stor forskel på, hvor meget downloadet betalings-musik der blev anskaffet. Filderere køber langt mere musik gennem betalte downloads end ikke-fildelere.

Begge de to norske undersøgelser vise en klar overvægt af fildelere blandt de 15-20-årige for musikkens vedkommende og de 15-30-årige for film-områdets vedkommende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere