Web-udvikling som u-landshjælp

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. december 2001.


OUTSOURCING. Lige som Max Havelaar-mærkerne signalerer bæredygtig kaffe og bananer vil web-mærket Global Up-Skill lade web-steder bryste sig, hvis de outsourcer IT-udvikling til udviklingslandene.

Max Havelaar-elefanten med bærekurven på ryggen er efterhånden et velkendt indslag på dagligvarebutikkernes hylder med kaffe og bananer. Nu håber en ny nonprofitorganisation, som har blandt andre EU-parlamentsmedlem Lone Dybkjær og den danske generalsekretær for FN Mikael Bjerrum i sin rådgivende bestyrelse, at skabe et lignende mærke for web-steder.
- Jeg synes, det er et godt initiativ, især fordi man bruger Max Havelaar-modellen. Hvis vi ikke hjælper med at opbygge en IKT-industri i disse lande, bliver gabet mellem rige og fattige lande endnu større, siger Lone Dybkjær.
Bag initiativet står direktør David MadiÈ fra det dansk-startede firma Metrocomia, som selv har jointventure-aftaler med selskaber i lande som Uganda, Malaysia, Kenya og Bangladesh. Han mener, at man med udgangspunkt i de mange offentlige forbindelser mellem i- og u-landene kunne være med til at kickstarte web-industrien i de fattigste lande.
Billigt lokalt arbejde
- Hvis man forestiller sig, at alle, der arbejder med u-landshjælp i FN-regi, EU-regi og på nationalt plan i Danmark benyttede sig af lokal IT, så ville man kunne en bygge en industri op bare på det, siger David MadiÈ. Men outsourcing til lokale web-bureauer behøver langt fra at være ren velgørenhed, for med et lavere lokalt omkostningsniveau kan der være penge at spare, understreger han.
- Som indkøbere vil det være oplagt, at institutionerne går ind, siger Lone Dybkjær, som ikke vil afvise, at der kan komme et politisk skub derhen imod. Men samtidig påpeger hun, at de private initiativer er meget vigtige.
- Det er fantastisk vigtigt, at IKT-folk i de private virksomheder kommer med og giver af deres ekspertise, siger hun.
Metrocomia har selv benyttet sig af chancen for at være først på nye markeder, og det har blandt andet betydet, at Metrocomia i dag har Ugandas største web-bureau med 15 ansatte og kontrakter med multinationale selskaber som British Airways.
- Man kan helt sikkert benytte lokal arbejdskraft i mange udviklingslande, og den tekniske kompetence er ret høj. Men man mangler ofte den forretningsmæssige viden om, hvordan man gør en virksomhed profitabel, siger han og henviser til de tidlige år i den danske web-branche, hvor situationen var den samme.
- Mange steder er der først nu ved at komme web-adresser på visitkortene, så der sker en stor modning, siger David MadiÈ.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere