Artikel top billede

(Foto: Yan Ke/Unsplash)

Kinesisk cyberangreb mod tysk myndighed: Ambassadøren skal stå skoleret

En tysk myndighed, en nøgleaktør inden for kritisk infrastruktur, blev udsat for kinesisk cyberspionage, hvilket afslører alvorlige sikkerhedsbrud.

Kinesiske statsstøttede hackere stod bag et cyberangreb mod Tysklands statslige kortlægningsagentur (BKG) for tre år siden, ifølge en ny udmelding fra landets indenrigsminister.

Kortlægningsagenturet står for at indsamle geodata fra tyske landområder og byer for at bygge den digitale infrastruktur i landet, og “udfører en vigtig funktion for flere offentlige og private institutioner heriblandt kritisk infrastruktur,” lyder det i en udtalelse fra indenrigsministeren Nancy Faeser, skriver Recorded Future.

Tre år efter cyberangrebet er forbundsregeringen altså klar til offentligt at dele, hvem myndighederne mener står bag angrebet.

“Dette alvorlige cyberangreb viser, hvor stor faren er fra kinesiske cyberangreb og spionage. Vi er resolut imod disse trusler. Vi opfordrer Kina til at afstå fra og stoppe sådanne cyberangreb. Cyberangrebene truer Tysklands og Europas digitale suverænitet,” fortsætter Nancy Faeser.

Ambassadøren skal stå skoleret

Allerede sidste år forklarede den tyske indenrigsminister, at statsstøttede kinesiske hackergrupper udgjorde en betydelig risiko for cyberspionage efter forsøg på angreb mod flere føderale myndigheder samt virksomheder i forsvarsindustrien.

Nu går den tyske regering skridtet videre, og har indkaldt den kinesiske ambassadør til en kammeratlig samtale om den stigende mængde cyberangreb. Ifølge Recorded Future er det første gang, at ambassadøren skal stå skoleret siden studenteroprøret på Tiananmen-pladsen i 1989, hvor det ikoniske billede af en demonstrant foran en tank blev taget.

I marts måned udlovede den amerikanske regering dusør på oplysninger, der kan føre til anholdelser af syv kinesiske statsborgere, som USA anklager for at stå bag omfattende cyberspionage mod USA.

Kort efter viste et omfattende læk af filer, at den kinesiske cybersikkerhedsvirksomhed I-Soon, der har hacket sig ind i NATO og EU. Det har også tidligere været fremme, at kinesiske hackere tiltvang sig adgang til et militært netværk i den hollandske efterretningstjeneste.