Artikel top billede

(Foto: Christophe Licoppe/EU-Kommissionen)

Chipselskaber med klar melding til EU: Pas nu på med nye restriktioner

En lang række chipvirksomheder ønsker mere frihed fra EU i forhold til investeringer.

Organisationen for semiconductor-industrien, SEMI Europe, opfordrer EU til at indføre så få restriktioner som muligt på udgående investeringer fra EU-baserede virksomheder i teknologi fra virksomheder uden for EU.

"Europæiske halvledervirksomheder skal have så meget frihed som muligt i deres investeringsbeslutninger, hvis de ikke skal risikere at miste deres smidighed og relevans", skriver SEMI Europe i en meddelelse.

Udmeldingen kommer som reaktion på offentliggørelsen af den økonomiske strategi European Economic Security Strategy.

EU-Kommissionen har udlagt en ikke-bindende plan for at overvåge udadgående investeringstransaktioner med det ultimative mål at forhindre teknologi- og knowhow-lækage på kritiske teknologiområder knyttet til avancerede halvlederteknologier, fremgår det af meddelelsen.

Derudover kommer organisationen med følgende anbefalinger:

  • Vedtag en risikobaseret tilgang til vurderingen af, hvilke udgående transaktioner relateret til avancerede halvlederteknologier, der kan resultere i teknologilækage til dual-use formål.

  • Giv klarhed om, hvordan foranstaltninger vil påvirke interne investeringer i forbindelse med datterselskaber uden for EU.

  • Udvikle en investeringsstrategi, der bidrager til større økonomisk sikkerhed gennem tætte konsultationer mellem europæiske institutioner, medlemsstater og alle relevante brancheinteressenter.

  • Maksimer de synergier og positive feedback-effekter, som halvlederforsyningskæden har i stigende konkurrence, grænseoverskridende investeringer og tværnationalt samarbejde.
"Inden for vores industrielle økosystem betragtes udgående investeringer af det store flertal af SEMI-medlemmer som essentielle for at skalere produktion, udvide kapaciteter, få adgang til nye markeder og indgå i innovative partnerskaber," udtaler Laith Altimime, formand for SEMI Europe, i meddelelsen.

Semi Europe er den europæiske afdeling af SEMI, en global brancheforening, der repræsenterer virksomheder i halvlederindustrien.

Læs meddelelsen her.