Artikel top billede

Ny Palm-smartphone i unåde over Linux-licens

Mens Palm lancerer sin nye smartphone med det tilhørende Linux-baserede styresystem, WebOS, i Europa, beskyldes selskabet for ikke at leve op til open source-licensen GPL.

Amerikanske Palm, der i denne uge lancerer sit smartphone-comeback Palm Pre, i England og Tyskland, udfordrer GPL (General Public License), der er er den licens-type, der oftest anvendes i open source-projekter.

Det mener Harald Welte, der har stiftet GPL Violations Project, der skal sikre, at software-leverandører lever op til GPL.

Sagen er den, at WebOS, der er navnet på styresystemet i Palm Pre - og kommende Palm modeller - bygger på Linux-kernen.

I et blogindlæg raser Harald Welte over, at Palm endnu ikke har frigivet den kildekode, der ligger til grund for det nyeste WebOS - sådan som selskabet ellers burde. Det gør ikke sagen bedre, at Palm også undlod dette i første omgang, da selskabet lancerede Palm Pre i USA.

"Man skulle regne med, at firmaet havde lært af sine fejl og oprettet opensource.palm.com som en side til at hoste deres kildekode i tråd med GPL og andre licenser til fri software … Samme fejl igen!" konstaterer Harald Welte i sit indlæg.

Sender advokater efter Palm

Efter at Harald Welte havde gjort Palm opmærksom på GPL-problemerne i forbindelse med lanceringen i USA, frigav Palm noget tid efter koden på denne side.

Nu er Welte imidlertid utilfreds med, at den kildekoden til den nyeste version af WebOS, version 1.1.2., endnu ikke er at finde på siden, selvom Palm nu sælger telefoner med denne software i blandt andet Tyskland.

Harald Welte peger på, at han ved, at Palm anvender redskabet OpenEmbedded, der kan automatisere hele processen med at samle den relevante kode og frigive den, så andre kan arbejde videre på den.

"Jeg har bedt mine advokater om at sende et brev til Palm, hvori det kræves, at de øjeblikkelig frigiver den komplette, tilsvarende kildekode (til de OS-versioner, der anvendes, red.)," skriver han og truer med at skride til en egentlig juridisk handling, hvis ikke Palm efterlever kravet.

Også GPL-problemer i Danmark

WebOS vakte en del opmærksomhed, da styresystemet blev lanceret på CES-messen i Las Vegas i januar sammen med den nye smartphone Palm Pre.

Brugerinterfacet er godt skruet sammen, og det Linux-baserede styresystem virker både stabilt og kraftfuldt, lød kommentarerne fra teknologi-anmelderne.

"Jeg vil gerne se flere Linux-telefoner. Men hvorfor skal de gøre alting forkert, som de kan gøre forkert. Hvorfor har de ikke nogen til at rådgive sig om at spille rent spil i forhold til de juridiske krav til den teknologi, de anvender?" skriver Harald Welte i sit blogindlæg.

Computerworld har rettet henvendelse til Palm for at høre deres svar på kritikken.

Open source-licenser brydes ofte

Også her i Danmark har lignende sager om brud på GPL-licensen været fremme.

Et eksempel er Viasat, der har solgt en satellit-modtager med software under GPL-licensen - men uden at gøre opmærksom på det og uden at andre har mulighed for at hente det anvendte kildekode.

Også Stofa og Smile Content har undladt at leve op til licenserne, og ifølge Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted er den slags sager da heller ikke usædvanlige.

"Der foregår virkelig mange overtrædelser af open source-licenserne, men når man ikke hører så meget om det, er det fordi, de næsten altid bliver løst mellem parterne," har han tidligere udtalt til Computerworld.

Se video om WebOS:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere