Artikel top billede

Støvet mobilaftale nedbruds-sikrer rivalens kunder

En aftale mellem landets største mobiloperatører lukker konkurrentens kunder ind i varmen ved nedbrud. Men et døgns reaktionstid får aftalen til at samle støv.

Landets to største mobiloperatører, TDC og Sonofon, har i flere år haft en gensidig aftale, der sikrer hinandens kunder mod nedbrud på nettet, som det der onsdag i sidste uge ramte TDC's kunder.

Her var langt de fleste mobilkunder hos TDC afskåret fra omverdenen, mens Sonofons kunder lystigt kunne snakke sig gennem onsdag aften.

Aftalen betyder, at eksempelvis TDC's mobilkunder i praksis kan ringe op via Sonofons antenner når TDC's eget net er nede.

Det fortæller Ib Tolstrup, direktør i telebranchens interesseorganisation Telekommunikationsindustrien.

"Hvis man har et nedbrud hos TDC, kan man sluse kunderne over på Sonofons net og vice versa," siger Ib Tolstrup.

Et døgns varsel nødvendig

Problemet er imidlertid, at teleselskaberne er nødt til at have et døgns varsel for at kunne udføre overførslen i praksis.

"Man lægger ikke bare en enkelt hovedafbryder over til den anden side. Så vil det gå galt. Der skal sættes voldsomme ressourcer og kapacitet ind for at få det til at gå godt," siger Ib Tholstrup.

Derfor skal overførslen af mere end en million kunder fra eksempelvis TDC til konkurrentens net ske planlagt, og i ro og orden. Og det kræver ifølge Ib Tholstrup omkring et døgn at gennemføre.

"Hvis en gravemaskine graver et fiberkabel over, så står man i en situation, hvor det formodentlig vil tage et døgn at lægge trafikken om," siger Ib Tolstrup.

Hvis det nedbrudsramte teleselskab vurderer, at det tager kortere tid at reparere skaden end at vente et døgn, vil firmaet typisk vælge at reparere.

"For det at omlægge er ikke at spøge med. Men man er klar til at gøre det, hvis fristen kan holdes," siger Ib Tolstrup.

[b]Aftale ville ikke hjælpe TDC[/b]

Hos TDC Mobil bekræfter teknisk direktør Flemming Hynkemejer den gensidige aftale med Sononfon. Imidlertid ville den intet have hjulpet i forhold til onsdagens nedbrud, forklarer han.

Aftalen er nemlig beregnet på situationer, hvor dele af et af selskabernes net, eksempelvis en stor central, brænder ned. Og aftalen vil typisk komme på bordet, hvis der er tale om et geografisk afgrænset problem.

Onsdag var problemet for TDC imidlertid, at dækningen i hele landet var ramt samtidig med, at fejlens karakter ville have gjort det umuligt at roame på Sonofons net, forklarer direktøren.

"Hvis jeg havde smidt to millioner kunder over på Sonofons net, var det gået fuldstændigt ned," siger Flemming Hynkemejer.

De ekstra TDC-kunder ville nemlig give Sonofon et ekstra kapacitetsbehov, der er fem gange større end firmaets sædvanlige kapacitet, vurderer Flemming Hynkemejer.

Ifølge den tekniske direktør ville det med aftalen i hånden være nemmere for ham at hjælpe Sonofon end omvendt, alene i kraft af firmaernes størrelse. Problemet er nemlig, at ingen har et net, der kan matche TDC's i størrelse, forklarer han.

"Jeg ville lettere kunne hjælpe Sonofon, end de ville kunne hjælpe mig. Jeg kan slå nogle ting fra, som giver kunderne en lidt dårligere oplevelse, men betyder at der kan komme flere kunder på," siger han.

Aftale aldrig brugt

Hos Telekommunikationsindustrien fortæller direktør Ib Tolstrup, at den gensidige aftale mellem TDC og Sonofon aldrig har været i brug.

Problemet er ifølge direktøren, at det er meget sjældent, at det er muligt at forudsige nedbruddene. Men sker der en så fatal skade, at det vil tage længere tid end 24 timer at genoprette nettet, så vil den blive taget i brug, fortæller Ib Tholstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere