Artikel top billede

IBM's BlueGene/L på 280,6 teraflops.

Supercomputerne er over os - hvad venter forude?

Reportage: Tysk hornmusik og bayersk øl. Sådan skyder man en af verdens største supercomputer-konferencer afsted. Computerworlds udsendte er på pletten i Dresden, hvor han kigger på supercomputere, teraflops, petaflops - og champagnedrikkende direktører.

Dresden: Med en veloplagt konference-chef Hans Werner Meuer i centrum blev den 22. internationale supercomputer konference i går aftes skudt i gang i Dresden med champagnepropper, tysk hornmusik og bægerklang med bayersk øl.

Og der var god grund til de kølige forfriskninger, for varmen fra mennesker og maskiner var det første, der slog en i møde ved indgangen til det tætpakkede og aflange udstillingsrum i det internationale kongrescenter i Dresden, der ligger ned til floden Elben.

Formålet med at åbne konferencen i en festlig stemning var at ryste topchefer, ingeniører, udviklere, produktmanagere samt andet it-godtfolk sammen allerede i konferencens første timer.

Og det må siges, at det lykkedes med stor succes for de tyske værter.

En lille kreds

De over 1.000 deltageres summen blandede sig hurtigt med nogle af verdens kraftigste supercomputeres snurren i en særegen samklang.

Supercomputer-folk fra blandt andre it-giganter som Microsoft, IBM, Sun Microsystems og HP havde i tre timer lagt ansigterne i forbrødrende folder og hilste høfligt på hinanden med farverige drinks.

"Alle kender jo lidt til hinanden på forhånd, for det er jo trods alt en lille kreds af supercomputer-folk, som ofte er forsamlet," sagde chefen for Intels forretningsudvikling, Everado Ruiz, da Computerworlds udsendte medarbejder defilerede forbi den store Intel-stand.

I andre udstillingsbåse stod smilende marketingfolk og pædagogiske teknikere og forklarede om kapacitet og hurtighed.

Samtidig viste de, hvordan den fremtidige forurening vil tage sig ud på den amerikanske vestkyst, molekyle-mutationer samt vejrudsigten via simuleringer foretaget af supercomputere, der i nogle tilfælde kan beregne over flere 100 teraflops (tusind milliarder floating points operationer i sekundet).

En magiske grænse bliver brudt

Sun Microsystems stand var den første, der tilkaldte sig stor opmærksomhed til åbningsfesten..

"Vi er stolte af at præsentere verdens første petaflops-computer med åbne standarder og åbent software," sagde en genert smilende Sun-medstifter, Andreas Bechtolsheim, mens han vrikkede lidt frem og tilbage i sine sandaler.

Derpå løftede han bogstavelig talt sløret for selskabets nyeste Constellation System, der i sin færdige version vil være i stand til at bryde den magiske grænse på én petaflops, som ingen andre computere er nået op på endnu.

Men Sun´s supercomputer er, som Computerworld skrev i går, ikke køreklar endnu.

1,7 petaflops

Den hurtigste nuværende supercomputer, IBM´s BlueGene/L, havde ved sidste supercomputer-konference en såkaldt Linpack-performance på 280,6 teraflops.

Linpack-performance betyder, hvor hurtigt linieære ligninger bliver løst af computeren.

I Sun´s tilfælde vil det sige omkring seks gange så hurtigt som IBM´s hurtigste supercomputer, da denne blev kåret som verdens hurtigste computer-system i 2006.

"Vi regner med, at det bliver et af de mest kraftfulde computer-systemer i verden og nå op på 1,7 petaflpps. Computeren bliver lanceret i slutningen af året, hvor vi har vores første kunde til vores nye baby," utalte Lisa Robinson Schoeller, Sun´s blades-manager.

Aftageren til kæmpebabyen bliver Texas Advanced Computing Center fra Texas Universitetet i Austin, som Sun har udviklet systemet sammen med.

Andre vil følge efter

Blandt gratulanterne ved Sun-standen stod den feststemte konferencechef, professor Hans Werner Meuer, med et glas champagne i hånden.

"Jeg er imponeret over, hvor langt Sun er nået. Og jeg regner da med, at andre supercomputere vil følge i kølvandet på selskabet meget snart. Måske vil det ske allerede inden årets udgang," sagde han til Computerworld.

Hans Werner Meuer vil dog ikke endnu ikke spå supercomputeren fra Sun en plads på den prestigefyldte top 500 liste over de hurtigste supercomputere, som han selv står for.

"Jeg skal have kigget nærmere på dens Linpack-performance. Indtil videre kan jeg kun forholde mig til de ord, der er blevet sagt," sagde han med et smil.

Det gælder om at være med

HP-standen overtog derefter konference-deltagernes opmærksomhed.

Selskabet havde nemlig lejet et hornorkester, hvor fem lettere påklædte kvinder blæste i messinginstrumenter og slog på tromme, mens de nærmeste jakkesæt klappede i takt.

Og til tonerne af "When the saints go marching in," fortalte Eugen Volbers, HP´s direktør for selskabets HPC-afdeling (high performance computing), at han var meget spændt på udfaldet af den kommende top 500 liste.

"Vi bliver ikke nummer et, det er helt sikkert. Men for os handler det om, at have flest systemer med på listen. På den måde kan vi bevise, at vi er den førende producent på HPC-markedet," udtalte han.

Eugen Volbers forklarede, at listen var en god konkurrence at blive målt i.

I enkelte tilfælde havde han ligefrem oplevet, at nogle kunder kun ville indgå en handel med selskabet, hvis HP rykkede ind på listen med specifikke computer-systemer.

"Udover prestigen i enten at vinde eller være godt repræsenteret, så viser top 500 listen de trends, som er vigtige inden for HPC. Men man skal på den anden side heller ikke tage den for seriøst," sagde han,

Netværk, netværk, netværk

I andre stande var tankerne slet ikke drejet ind på top 500-konkurrencen. Der handlede det i stedet om at få nye venner.

Blandt de mindre virksomheder på udstillingen er polske Pionier, der er med på konferencen for at skabe kontakter til de store spillere på markedet samt videregående uddannelsesinstitutioner, der er blandt supercomputer-producenternes kernekunder.

"Vi er her simpelthen for at netværke, fordi kontakter har en helt essentiel betydning for os." sagde virksomhedens pr-manager Damian Niemir.

Han forklarede, at virksomheden har haft succes med at netværksforbinde offentlige institutioner og universiteter til supercomputere hjemme i Polen, og Pionier har fået blod på tanden efter mere.

Derfor er det nu virksomhedens førsteprioritet at komme med i et stort europæisk supercomputer-projekt via konferencen. Om det lykkes, vil de næste tre dage i Dresden vise.

Læs mere om supercomputer-konferencens Top 500-liste senere i dag, når vinderen er blevet kåret




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere