It-branchens lønfest er definitivt slut

2005 blev året, hvor Danmarks it-ansatte fik de mindste lønstigninger nogensinde. Hele 42 procent af alle it-ansatte fik slet ikke lønforhøjelse i 2005, der dog bød på en gennemsnits-stigning på 4,1 procent, hvilket er over lands-gennemsnittet.

It-branchens lønfest er definitivt slut for Danmarks it-ansatte.

Med en gennemsnitlig lønstigning på blot 4,1 procent i 2005, er it-lønudviklingen i dag meget tæt på lønudviklingen i det omgivende
samfunds, viser Computerworlds årlige lønstatistik, der netop er udkommet.

Til sammenligning viser tal fra Danmarks Statistik, at den samlede lønstigning i Danmark overordnet set i 2005 var 2,8 procent.

Dermed er det altså stadig en bedre forretning for det arbejdende folk at satse på et job med it som omdrejningspunkt.

Men det er langt fra så økonomisk attraktivt, som i de foregående otte år,
hvor Computerworld har lavet sin unikke lønundersøgelse for it-ansatte.

Gennemsnits-løn: 37.930 kroner
De godt fire procents stigning bringer gennemsnitslønnen for it-ansatte op på 37.930. Det er en lille tusindkroneseddel mere end sidste år.

Får du for lidt?

Computerworld har taget pulsen på it-folkets lønninger - lige til at bruge før næste lønforhandling eller jobsamtale.

- It-chef
- Programmør/ systemudvikler
- It-salgskonsulent
- It-projektleder
- Systemkonsulent
- Implementerings- konsulent
- It-sikkerhedsansvarlig
- Netværksansvarlig
- Webudvikler
- It-supporter

Hent hele lønstatistikken (PDF, 110 KB)

Dem der er steget i løn, er steget meget, for der er hele 42 procent, som ikke har fået mere i løn i løbet af 2005.

It-cheferne er atter i år vindere med en gennemsnitlig stigning på 5,2 procent, som bringer gennemsnitslønnen for en it-chef op på 46.666 kroner om måneden.

Det er den højeste løn blandt alle kategorier, med programmører/systemudviklere og it-salgskonsulenter på henholdsvis en anden og tredjeplads med 42.189 og 40.250 kroner i månedsløn.

Ligesom sidste år tilfalder den mest massive lønfremgang den gruppe af it-folk, der dagligt står med den tætteste kontakt til virksomhedernes medarbejdere og brugere: It-supporterne.

De har i 2005 fået en samlet lønstigning på 7,9 procent, hvilket gør dem til topscorere i lønfremgang i 2005. Det er en gentagelse af mønstret
fra forrige år, hvor supporterne steg otte procent i løn, hvilket gjorde dem til lønstigningsvindere også i 2004.

De har så til gengæld den suverænt laveste løn. Med supporternes
gennemsnitsløn på 29.144 kroner er der langt op til it-cheferne.

I 1999 kunne de it-ansatte glæde sig over en enorm lønfremgang.
11 procent mere i løn, blev det til det år. Det skulle vise sig, at lønstigningerne toppede netop det år, og det er støt gået nedad siden.

I 2001 og 2002 var der – dotcom-efterdønninger og terrorangreb i New York til trods - stadig stigningsprocenter på 7,5 og 5,9.

Men i 2003 og 2004 var stigningerne nede på henholdsvis 5,2 og 5 procent, og med resultatet for 2005, med en 4,1 procents lønfremgang, oplever de it-ansatte nu, hvordan ansatte i de fleste andre brancher har det, når de læser lønstatistikker for deres erhverv.

Lønnedgang bruger man generelt ikke i it-sammenhæng. I 2004 oplevede tre procent, at lønningsposen blev lettere, mens kun to procent tjente mindre i 2005. Heraf kommer de fleste fra den offentlige sektor.

Læs mere om lønstatistikken i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere