Trådløse netværk kan forhindre færdselsulykker

Trådløse netværksforbindelser mellem biler kan forhindre ulykker, fordi bilerne vil kunne fortælle hinanden, hvor de er, mener bilgiganten General Motors.

Har man først prøvet at begå sig på en motorvej med otte spor i hver retning i tæt trafik, der bevæger sig med over 100 kilometer i timen, forstår man, hvorfor ingeniørerne hos bilfabrikanten General Motors forsøger at gøre den oplevelse mere sikker.

Fremtidens biler vil nemlig indeholde en chip, en GPS-modtager og en radiosender og -modtager, hvis det står til General Motors.

Bilgiganten er ved at udvikle et system, som ved hjælp af trådløse netværk kan hjælpe til at forhindre, at biler kommer faretruende tæt på hinanden, skriver nyhedstjenesten CNET.

Der er dog en væsentlig hage ved systemet: Det dur kun efter hensigten, hvis alle biler udstyres med teknologien.

- Vi forsøger at standardisere trådløs kommunikation mellem biler og håber, at andre fabrikanter vil følge trop, siger chefingeniør Priyantha Mudalige til CNET.

Systemet fungerer ved, at en computer registrerer bilens position ved hjælp af GPS samt en række andre informationer så som hastigheden, om blinklyset er tændt og om bremserne er aktiveret.

Disse informationer sendes videre til alle andre biler inden for knap en halv kilometers radius.

Sædet vibrerer

Hver bil modtager altså information om, hvor alle andre biler er, og kan beregne, hvor de vil være brøkdele af et sekund senere.

Dermed kan computeren beregne, om der er en anden bil på kollisionskurs og advare føreren eller endog selv aktivere undvigesystemer.

Eksempelvis vil føreren kunne advares med en kraftig vibration i den ene side af sædet, hvis han er ved at trække ind i vognbane, hvor der er en anden bil i hans blinde vinkel.

GM har testet systemet og vurderer, at prisen kan bringes ned i omegnen af 650 kroner, hvis den nødvendige software kan integreres på én enkelt chip.

Ifølge CNET forventer GM dog, at der vil gå mindst fem til ti år, før vi får systemet at se på vejene. Det vil nemlig tage lang tid at få alle fabrikanter til at tage teknologien til sig og for myndighederne til at godkende systemet.

En række dyrere biler har allerede radarsystemer eller laserafstandsmålere, som bruges til at advare om biler, der kommer for tæt på for hurtigt eller til at hjælpe med parallelparkering.

Denne type sensorer er dog betydeligt dyrere end den trådløse løsning, hvis alle vinkler omkring bilen skal overvåges, skriver CNET.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere