It-kvinder sluses ned i hierarkiet

Kvinder starter på lige fod med mændene i it-branchen, men de sluses hurtigt væk fra teknikken og over i kommunikationsfunktioner. De opfattes nemlig ikke som nørdede nok til programmering, siger en undersøgelse.

Til trods for, at kompetencerne er ens, er vejene i hierarkiet på en it-arbejdsplads vidt forskellige.

Kvinder får sjældent lov til at beskæftige sig med programmering og udvikling, til trods for, at de er uddannet til det.

Selv med samme tekniske uddannelse som den mandlige kollega, bliver kvinderne ansat til at løse sociale opgaver i virksomheden. Det kan være opgaver med koordinering, kommunikation, test og salg.

Derfor får de heller ikke topposterne, for det er erfaring og kompetenceudvikling inden for programmering og udvikling, der skaffer adgang til topposterne i it-branchen.

Det er konklusionerne i rapporten Gender Inequality in the IT Sector in Sweden and Ireland (2005). Den er skrevet af Chris Mathieus, som forsker i kønsaspekter på arbejdspladser og i organisationer på Copenhagen Business School.

It-branchen er ofte kvindernes adgang til den naturvidenskabelige sektor, siger forskeren om baggrunden for undersøgelsen, der bygger på samtaler med it-ansatte i Sverige og Irland.

I rapporten, der behandles i et interview med Chris Mathieu i ligestillingssitet Kvinfos webmagasin, Forum, gør han op med påstanden om, at det er kvindens frie valg, om hun vil være leder eller ej.

Frit valg findes ikke

Kvindens fire valg til at forfølge mål og drømme, er slet ikke frit, mener Chris Mathieu. Det er en række strukturelle barrierer, der sætter rammerne.

En kvinde, som vælger at forlade it-branchen, når hendes indflydelse på arbejdspladsen og forfremmelserne udebliver, vælger det ikke selv. De usynlige barrierer vælger for hende, mener han.

En barriere er for eksempel, at de mandlige ledere opfatter verden sådan, at kvinder har for lidt teknisk interesse. Selv når kvinden ansættes på sine tekniske kvalifikationer, tæller det ikke rigtig, hvis hun ikke samtidig kan overbevise chefen om, at hun også i sin fritid interesserer sig for teknik.

Det holder hende ude fra sammenholdet mellem de andre "nørder", mener Chris Mathieu.

Langt mellem ord og handling

En anden strukturel barriere er virksomhederne på den ene side hævder, at de ansatte også skal have tid til familien, men på den anden side reelt ikke sætter handling bag ordene.

- Det er ikke et udtryk for hykleri, for arbejdspladsen vil virkelig gerne være en familievenlig virksomhed. Men de to forskellige sfærer kobles ikke sammen, siger Chris Matheiu til Forum.

Han fremhæver det svenske samfund som rollemodel. Her er det vedtaget ved lov, at kønsperspektivet skal tages med i alle sammenhænge. Blandt andet har forældre ret til at arbejde på nedsat tid, indtil det yngste barn er fyldt otte år.

Flere it-kvinder løser intet

Når kvinder ofte ender med at arbejde med projektledelse og gruppearbejde, der har lav prestige i den tekniske verden, mister de samtidig muligheden for at avancere i hierarkiet.

Mange kvinder forlader it-branchen af den grund og søger andre græsgange, hvor deres kompetencer er mere efterspurgte, mener forskeren.

Han mener til gengæld ikke, at strukturerne vil ændre sig i it-branchen, bare fordi flere kvinder bliver ansat i branchen:

Det er de kvinder, der allerede arbejder i it-branchen, der skal sørge for at lave forandringerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere