Bluetooth-marker kan erstatte teleskoper

Store marker med 50 millioner Bluetooth-chip er måske en billigere måde at kommunikere med fjerne rumsonder end store teleskoper, foreslår amerikansk elektronikingeniør.

I stedet for store radioteleskoper vil forskerne på Jorden kunne tale med rumsonder ved hjælp af store netværk af almindelige Bluetooth-radioer.

Det foreslår elektronikingeniør Louis Scheffer fra Cadence Design Systems ifølge internetudgaven af Nature.

Han mener, at den nuværende metode, hvor store radioteleskoper bruges til både at lytte til sonden og til at sende kommandoer til den, er for dyr.

Radioteleskoper af den type, som NASA eksempelvis anvender i sit Deep Space-netværk, er enorme stålkonstruktioner, som holder den ofte over 70 meter i diameter store disk.

Sådan et monstrumt er dyrt at vedligeholde, og når der skal foretages reparationer, tager det op til flere uger, hvor antennen er ude af drift.

I stedet bør NASA overveje at erstatte teleskoperne med en mere simpel antennetype. Eksempelvis chips med mini-antenner som det kendes fra Bluetooth, foreslår Louis Scheffer ifølge Nature.

100 billige chips og antenner kunne bestykkes på moduler på 25 gange 25 centimeter. Derefter gælder det blot om at finde en flad mark og opstille flere tusinde af disse moduler.

Selvom hver enkelt lille antenne kun er i stand til at sende med en effekt på 10 milliwatt, så vil en mark med 50 millioner af dem kunne sende med dobbelt så stor effekt som det gigantiske teleskop i Arecibo i Puerto Rico, hvor disken er 305 meter i diameter.

Louis Scheffer vurderer, at det vil kunne bygges billigere end de traditionelle teleskoper, fordi delene ville kunne produceres af de firmaer, der i forvejen fremstiller chip til elektronik.

Den største fordel vil dog være, at man får en billig antenne, som ikke behøver lave andet end at sende.

Radioteleskoperne, som bruges i dag, er nødt til at dele deres tid mellem at sende og modtage eller installere filtre, som nedsætter deres effektivitet.

For at få en samlet effekt for Bluetooth-chippene der vil være tilstrækkeligt til at nå udkanten af solsystemet, kræver det dog, at hver chip er justeret, så signalerne forstærker hinanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere