Prosa i offensiven for overenskomster

Med bortfaldet af en aftale mellem fagforbundene om ikke at gå ind på hinandens områder, vil it-forbundet Prosa fremover indgå overenskomster i HK-virksomheder med Prosa-medlemmer.

Forbundet for it-professionelle, Prosa, får nu chancen for at lave overenskomster for de medlemmer, der i øjeblikket arbejder under overenskomster, som er indgået af HK.

- Det er en milepæl i fagbevægelsens udvikling, siger Prosa-formand Peter Ussing.

Milepælen er opsigelsen af aftalen om den såkaldte borgfred, som de to faglige organisationer FTF og LO er blevet enige om.

FTF er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte og LO er hovedorganisation for blandt andet HK's 375.000 medlemmer.

Aftalen om borgfred, der har forhindret fagforbundene i at gå ind på hinandens områder, har eksisteret i 30 år.

HK har sat sig på overenskomsterne

For Prosa betyder bortfaldet af borgfredsaftalen, at it-forbundet nu får mulighed for at lave nye overenskomster med en række af de virksomheder, hvor Prosa i forvejen har flertallet af medlemmer, mens HK har sat sig på overenskomsterne.

- Jeg vil ikke nævne navne, men der er en række af den slags virksomheder hvor vores medlemmer nu reelt får muligheden for at kræve overenskomst. Hvis de ønsker det, vil vi gå efter at indgå aftaler, siger Peter Ussing.

Han understreger, at overenskomsterne ikke kommer af sig selv, da arbejdsgiverne stadig skal overbevises.

Han mener, at den nu opsagte borgfredsaftale i en række tilfælde har forhindret grupper af lønmodtagere i selv at få indflydelse på, hvilke organisationer, der skal varetage deres løn- og arbejdsvilkår.

- Det er HK's politik at lave overenskomster, uanset om de har medlemmer i den pågældende virksomhed eller ej, siger Peter Ussing.

Aftaler i mulm og mørke

Han peger på tre konkrete eksempler på aftaler, hvor HK enten har lavet overenskomstaftaler hen over hovedet på flertallet af medlemmer fra andre fagforbund eller krævet overenskomsterne overført.

- Da CSC Consulting Group overtog E-huset (i 2001, red.) havde HK kun meget få medlemmer der. Vi havde overenskomsterne på CSC og en del medlemmer i E-huset. HK gik alligevel ind og lavede en aftale i nattens mulm og mørke, hen overhovedet på de ansatte, siger Peter Ussing.

Hos DMdata, tidligere en del af Mærsk-koncernen i samarbejde med Danske Bank, har HK krævet overenskomsten efter at virksomheden er blevet solgt til IBM, oplyser han.

Det sammen er tilfældet for virksomheden Nordic Processor, der tidligere var en del af Nordea-koncernen og hvor aktiemajoriteten blev solgt til IBM.

- I tilfældene med virksomhedsovertagelser kræver HK, at de skal overtage overenskomsterne fra Finansforbundet med henvisning til borgfredsaftalen. Det på trods af, at de ikke har medlemsopbakning blandt de ansatte. Derfor er vi glade for, at den aftale er opsagt, og medlemmerne nu får indflydelse på hvem der skal varetage deres løn- og arbejdsforhold, siger Peter Ussing.

HK er blevet forelagt Prosa-formandens udtalelser, men ønsker ikke at gå ind i en diskussion af sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere