Læger dumper elektroniske journaler

Lægerne er langt fra tilfredse med Sundhedsstyrelsens bud på en fælles standard for elektroniske patientjournaler, G-EPJ. Modellen er en tidsrøver, som slet ikke giver noget overblik over, hvordan en patient har det, mener flere af de læger, der har afprøvet modellen.

Sundhedsstyrelsens nationale standard, der skal sætte sygehusenes elektroniskes patientjournaler i stand til at snakke sammen, får dumpekarakter af landets læger. Det skriver Dagens Medicin.

De læger, der har afprøvet den såkaldte G-EPJ-model, klager over, at bruger for meget tid på registrering og mister overblikket.

G-EPJ er Sundhedsstyrelsens løsning på at få sygehusenes mange forskellige EPJ-systemer til at kunne udveksle information.

En tidsrøver

Men standarden dur ikke ifølge lægerne, som mener, at det i sidste ende kommer til at betyde mindre tid til patienterne og dårligere overblik.

- G-EPJ er en tidsmæssig røver, men det store problem var, at jeg mistede overblikket, og selv efter nogle måneder føler jeg mig ikke tryg ved det komplicerede patientforløb. Det kan i sidste ende betyde, at jeg ikke kan yde den optimale behandling, siger afdelingslæge Sten Lund fra Århus Sygehus til Dagens Medicin.

Hans kollega overlæge Jørgen Weeke fra medicinsk afdeling på Århus Sygehus forklarer, at det typisk tager de øvede brugere en time at skrive oplysningerne om en medicinsk patient ind i EPJ-systemet.

Han foreslår, at Sundhedsstyrelsen helt skrotter idéen om at registrere patientbehandlingen i forløb med millimeterpræcision.

- Selve G-EPJ-modellen dur ikke. Den fjerner den samlede indsigt i patientens tilstand og splitter journalen op i notater og resultater. Det giver i sig selv ikke noget billede af, hvordan patienten har det, siger Jørgen Weeke til Dagens Medicin.

Hasardspil med amters økonomi

Amterne er heller ikke lune på Sundhedsstyrelsens EPJ-standard. I et notat til den centrale EPJ-styregruppe skriver amterne, at det er rent hasardspil med sygehusenes økonomi at indføre G-EPJ-modellen uden at have afprøvet den ordentligt.

- Vi er nødt til at have en grundstruktur for EPJ, men for mig at se, har G-EPJ-modellen alt for mange og alt for høje ambitioner inden for alt for kort tid, siger amtssundhedsdirektør Leif Vestergaard fra Århus Amt til Dagens Medicin.

Den kritik preller dog af på Sundhedsstyrelsen, som påpeger, at det er op til amterne at byde ind på at få testet EPJ-modellen.

Kontorchef i Sundhedsstyrelsen, Arne Kverneland, mener, at G-EPJ uden tvivl vil give effektiviseringer på sygehusene.

- G-EPJ koster nogle investeringer, men på længere sigt er det en fordel at få data systematiseret, så man kan kommunikere på tværs af amter, siger han til Dagens Medicin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere