VTU overvejer statslig it-udrykningstjeneste

Videnskabsministeriet er lige nu i færd med at undersøge, om Danmark skal have en national statslig it-udrykningstjeneste. Det findes allerede i blandt andet Sverige og Finland, men tjenesten er dyr, så derfor vil ministeriet først undersøge, hvordan pengene bliver brugt bedst.

Videnskabsministeriet er imidlertid lige nu i færd med at undersøge, om Danmark skal have et statsligt CERT, Computer Emergency Response Team, som det kendes fra andre lande.

- Vi har spottet, at de er dukket op omkring os, og derfor er der sat en analyse i gang for at blive klogere, siger specialkonsulent Rachid El Mousti fra Videnskabsministeriet.

Myndighederne i Sverige og Finland advarede for nylig borgerne om et kritisk sikkerhedshul i Microsoft Internet Explorer.

Vurderer aktuelle trusler

Begge lande har ? ligesom flere andre ? en statslig it-udrykningstjeneste, som blandt andet vurderer aktuelle trusler mod den offentlige it-sikkerhed.

Danmark har ikke en tilsvarende organisation underlagt staten, der kan advare på et nationalt plan.

Det tætteste Danmark kommer på en offentlig it-udrykningstjeneste er DK-Cert, som hører under Uni-C og supporterer Forskningsnettets brugere.

Et statsligt CERT vil i givet fald være en betydelig investering, da det ifølge Rachid El Mousti vil kræve mellem 10 og 15 medarbejdere.

- Vi skylder borgerne at vide, hvad vi ville få for pengene, og så er det i sidste ende op til politikerne at vurdere, om det er det værd, siger han.

Vil ikke analysere software

Til januar forventer Videnskabsministeriet at nå den milepæl, hvor der ligger en præcis beskrivelse klar af de elementer, som et nationalt CERT skal indeholde.

Blandt andet har ministeriet skelet til tilsvarende organisationer i udlandet for at trække på deres erfaringer.

Hvis organisationen bliver til noget, vil IT og Telestyrelsen være det mest oplagte sted at placere den, da man allerede her har kompetencer inden for statslig it-sikkerhed, forklarer Rachid El Mousti.

- Men jeg tror ikke, vi skal lave en enhed, der kan gå ind og lave softwareanalyser, siger han.

Det vil sige, at et nationalt dansk CERT vil ikke skulle vurdere, om borgerne bør afholde sig fra at benytte Microsoft Internet Explorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere