Fladskærme er allevegne – i mobiltelefoner, laptops, tablets, biler og fjernsyn.
Teknologierne om bord i dem er dog fordelt på nogle enkelte overordnede typer. Enten er skærmen af OLED-typen, hvor det er de enkelte pixels, der lyser op (Direct lit), eller også er der tale om LCD-skærme, hvor baggrundsbelysningen enten stammer fra siderne (edge-lit) eller paneler under skærmens samlede flade (FALD- Full Array Local Dimming).
Disse varierer i pris og fysiske egenskaber – og særligt holdbarhed, hvilket tv-entusiastmediet Rtings erfarer i en omfattende undersøgelse af over 100 fjernsyn, som siden oktober 2022 er blevet tortur-testet med over 10.000 tændte timer ved fuld lysstyrke.
Næsten to år inde i testen, kan der læres meget om, hvad det er der får fladskærme til at fejle eller sætte ud.
OLED-skærme er sarte
Når det gælder de dyre OLED-skærme er erfaringen, at konstant streaming af fjernsyn (her er det nyhedskanalen CNN’s feed, der køres i døgndrift) vil skade skærmen.
18 ud af de 100 testede fjernsyn er af OLED typen og alle udviser en vis grad af ’burn-in’, hvor lysende skygger er som printet ind i de lysende pixels, som skærmen består af.
Enkelte ældre modeller, såsom Sony A80J, LG CX OLED og Vizio OLED 2020 er ifølge mediet tæt på at være ubrugelige efter halvanden års konstant streaming. Sidstnævnte begynder endda at få CNN’s notoriske ’Breaking’ bjælke printet ind i sit lærred.
Tynde kanter volder problemer
Mens skærme af OLED-typen er kendt for at døje med særligt burn-in problemer, viser en anden teknologi at give problemer, når de stress-testes.
Ud af testen øvrige 82 fjernsyn er en ud af fire begyndt at give et ujævnt billede, hvor dele af fjernsynet er lysere end andre.
Problemet er særlig udtalt i de såkaldte ’edge-lit’ fjernsyn, hvor det er mere reglen end undtagelsen, at de bliver ujævne i baggrundsbelysningen – et tegn på at de LED’er der gemmer sig omkring skærmen er ved at sætte ud.
Den tendens kunne ses i syv ud af testens 11 kant-belyste fjernsyn, altså 64 procent, hvor det ene af fjernsynene (et Sony X800H) decideret er gået helt i sort.
Blandt de øvrige FALD-baserede skærme er det kun 14 ud af 70 fjernsyn, eller et ud af fem, der udviser forringet baggrundsbelysning.
Hotspots i kanterne
Problemerne med kant-belysning begyndte allerede at melde sig nogle modeller efter 2.200 timer og mediet noterer en sammenhæng mellem hvor tæt pakkede lysdioderne er omkring kanterne.
Jo smallere kanterne – og dermed fjernsynet er – giver det mindre plads til dioderne, hvilket udløser en voldsom varmeudvikling, som i værste registrerede tilfælde giver brandvarme komponenter.
Kanterne på LG’s QNED80 årgang 2022 bliver her allervarmest og opnår temperaturer på hele 123 grader, når lysstyrken skrues op til det maksimale.
Sådan får du skærmen til at holde længere
Rtings omfattende undersøgelse giver en række fingerpeg om, hvad der skal holdes øje med, hvis man ønsker sig et fjernsyn, som kan holde længe.
OLED-teknologien viser sig fortsat at være så sart, at det flotte billede der tilbydes, skal modereres og at teknologien altså vil døje med at undgå ’burn-in’-fænomenet hvis det er tændt ofte, længe og ved høj lysstyrke.
Hvad angår de slanke kant-belyste fjernsyn opfordrer mediet også til moderering, ved generelt at undgå at skrue op til den maksimale lysstyrke, hvis de skal holde mere end fem til syv år.
Ønskes et mere lysstærkt billede i et slankt format anbefales det at kigge i retning af de mest lysstærke modeller og skrue lysstyrken tilsvarende ned.
Den mest sejlivede teknologi viste sig dog at være FALD eller ’Full Array’ baggrundsbelysning, hvor de slanke profiler vrages til fordel for LED’er, der er spredt bagom lærredet og derved får mest med plads til at aflede varme.