Studerende skaber neuralt hacker-forsvar

Et eksamensprojekt fra Danmarks Tekniske Universitet har affødt et program, der kan spore hackerangreb, mens de finder sted. Programmet bygger på kunstig intelligens, og det gør det hurtigere og mere fleksibelt.

Kunstige intelligenser, der jagter hackere i cyberspace. Det lyder som kultfilmen Tron, men to studerende fra Danmarks Tekniske Universitet har som deres afgangsprojekt udviklet et hackerforsvar, der bygger på kunstig intelligens.

De to studerende, Miguel Klædegaard Carvalho og Magnus Bornhøft, har udviklet et sporingssystem, der kan opdage et hackerangreb, mens det finder sted.

Den idé er de ikke de eneste, der har fået, men til DTU Avisen forklarer de, at de har formået at skabe et program, der både kan spore angrebene i realtid og som desuden er uafhængigt af et fast regelsæt.

- Vores system lærer at genkende et hackerangreb lige så hurtigt, som det tager at fyre det af, siger Miguel Kjædegaard Carvalho til DTU Avisen.

Neuralt netværk

Sporingsprogrammet udnytter den særlige gren inden for kunstig intelligens, der kaldes neurale netværk.

Det dækker groft sagt over en type af programmer, som kan opstille nye regler og udvælge de bedste ud fra nogle helt fundamentale principper. Programmet er så at sige i stand til at lære af dets erfaringer.

Det er et nyttigt våben mod hackere, som også hele tiden lærer af deres erfaringer. Det gør det svært at opstille faste regler for hackeradfærd, som et program kan forholde sig til.

De sporingsværktøjer, som er mest fleksible og kan genkende suspekt adfærd ud fra mere abstrakte regler, har hidtil haft en væsentlig ulempe. De arbejder langsomt og er derfor ikke i stand til at spore angrebet, lige når det sker, hævder de to studerende.

- Det er uhyre vigtigt, at systemet arbejder hurtigt. Vi har set eksempler på, at orme har inficeret hele Danmark i løbet af kun 20 minutter, siger de to studerendes vejleder, docent Robin Sharp, til DTU Avisen.

Ved hjælp af de to studerendes neurale netværk vil deres program IDSnet være i stand til at spore angrebet i realtid.

De to studerende er nu efter endt eksamen ansat indtil årsskiftet ved DTU's institut for Informatik og Matematisk Modellering. De arbejder nu på at forfine programmet og betales af det offentlige Forskningsnettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere