Mobilvirus: Er det farligt eller ej?

Engelsk virusekspert frygter, at mobilvirus løber med opmærksomheden på bekostning af den aktuelt værste trussel: Virus mod Windows-pc'er. Dansk kollega advarer, at mobilvirus kan blive et alvorligt problem, fordi forsvarsværkerne ikke er på plads.

2004 var året, hvor den første fungerende virus til mobiltelefoner så dagens lys. Men den store medieopmærksomhed på mobile trusler som Skulls og Cabir kan give brugerne et falsk billede af, hvilke virus der er værst.

- Vi mangler endnu at se nogen ofre for mobilvirus. Der er fare for, at folk bliver så distraherede af den minimale trussel fra mobilvirus, at de ikke er opmærksomme på det virkelige problem: Windows-pc'er, siger sikkerhedskonsulent Graham Cluley fra britiske Sophos til VNU Network.

Der har endnu ikke været nogen dommedagsepidemier til trods for, at mobiltelefoner i dag kan forbinde sig trådløst til hinanden via blandt andet Bluetooth.

Ubeskyttede telefoner

Sikkerhedskonsulent Ken Willen fra den danske afdeling af verdens største leverandør af antivirussoftware, Symantec, er delvist enig med Graham Cluley.

- Det vigtigt, at man er opmærksom på de nye trusler som eksempelvis mobilvirus, men uden at det tager fokus væk fra det aktuelle problem, siger han til Computerworld Online.

Han understreger, at mobiltelefoner i dag er helt ubeskyttede over for virus, mens både brugere og sikkerhedsfirmaer er bedre forberedt på angreb mod pc'er.

- Der er mange mobiler spredt over hele verden. Hvis virus til mobiler begynder at gribe om sig, hvor vi ikke har fokus på sikkerhed endnu, så kan det blive et langt større problem, siger Ken Willen.

Rekordår for virus

Når antivirusfirmaerne gør status for virusåret 2004, så er det især e-mailormene i Netsky-familien, der dominerer statistikken.

Antivirusfirmaerne vurderer, at den tyske teenager, der skrev Netsky, samlet står bag mellem 50 og 70 procent af al virusaktiviteten i 2004.

Målt i antallet af nye varianter er det dog bagdørene Agobot og Gaobot, der topper. De findes begge i hundredvis af varianter og udvikles næppe af en enkelt bagmand.

Antivirusfirmaet Sophos har indtil nu fundet i alt 10.724 nye virus i 2004 ? en vækst på knap 52 procent i forhold til sidste år.

Samtidig har antivirusfirmaerne set et markant skift i virusbagmændenes motiver.

- Virus-programmering handler i dag mere om at score kassen, end om at inficere så mange som muligt, siger Graham Cluley til britiske The Register.

En meget stor del af de nye virus forsøger at åbne bagdøre på de inficerede pc'er. Det sker enten for at opsnappe personlige oplysninger eller for at misbruge pc'en til at udsende spam eller være vært for svindel-websteder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere