Modelsproget UML på vej til standardisering

Modelsproget UML, der beskriver programmer på et abstrakt plan, er på vej i en standardiseret version 2.0. Den skal gøre det lettere at gå fra model til program. UML mangler dog fortsat opbakning fra blandt andre Microsoft.

Der er bollediagramtegnere, og så er der de rigtige dataloger. Sådan er der sikkert mange programmører, der tænker, når et blik på bogreolen falder på UML-bogen fra studietiden.

Modelsproget Unified Modeling Language, UML, er nu på vej i en ny udgave, der skal gøre det lettere at udvikle programmer ved hjælp af modeller.

UML 2.0 er sendt til endelig afstemning blandt medlemmerne af Object Management Group, som skal tage stilling til de specifikationer, der nu er faldet på plads.

Det er den første større reviderede udgave af sproget, som nu er på vej til at blive standardiseret. Visse udgivere af udviklingsværktøjer som eksempelvis Borland, har dog allerede taget UML 2.0 til sig i deres produkter.

Lettere fra model til software

UML bruges typisk til at opstille en model af et program. Det vil sige gennem diagrammer at beskrive, hvordan de enkelte dele hænger sammen, og hvordan data behandles.

Denne model, der oftest er tæt knyttet til objektorienteret programmering, kan bruges som skabelon til at konstruere selve programmet i et programmeringssprog som Java, C eller C++.

Arbejdsgruppen bag UML 2.0 har i den nye version især haft travlt med gøre sproget mere entydigt for at lette vejen fra model til software.

Microsoft ikke med

Selv om UML har opbakning fra en række store it-firmaer som eksempelvis IBM, så har blandt andre Microsoft ikke villet bidrage til udviklingen af UML-standarden. Microsoft har i stedet satset på sin egen version til .Net og C#.

- Konkurrenterne Airbus og Boeing er blevet enige om en standard for flykomponenter, fordi de på den måde hver kan spare 2,3 milliarder kroner. Så det, at vi stadig har unødvendige forskelle, er med til at gøre det hele lidt mere besværligt for os alle, siger Brian Sellic fra IBM, formand for Object Management Groups UML-arbejdsgruppe, til amerikanske Infoworld.

Mens UML er et sprog, der bruges til at beskrive it-systemer på et abstrakt niveau, så har Object Management Group også udviklet et standardsprog, der abstrakt beskriver modelsprog. Den nye UML 2.0-standard er naturligvis udviklet efter denne standard.

Relevante link

OMG's officielle UML-side

Infoworld US om UML 2.0




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere