Artikel top billede

Din flybillet kan blive dyrere som følge af datajagt

Et ønske om at få alle flypassager-data ind i nationale databaser, kan ramme dig i form af højere billetpriser på flyafgange.

Læs også:
Vores nabolande vil registrere alle dine flyrejse-data

EU vil have persondata på alle flypassagerer

Når og hvis et EU-forslag om, at alle flyselskaber i EU-lande skal videresende passageroplysninger til de nationale myndigheder, bliver vedtaget, kan det betyde højere billetpriser på flyafgange.

Det fortæller Per Henriksen, chef for sekretariatet hos brancheforeningen Dansk Luftfart, til Computerworld, og henviser til det såkaldte PNR-register (passanger name record), som kan blive en realitet inden for et års tid.

"Det bliver nok ikke helt gratis at overføre passagerdata til de nationale myndigheder, og den omkostning kan jeg ikke udelukke kommer til at gå ud over passagerne i form af prisstigninger," lyder det fra Per Henriksen, som dog ikke kan sætte tal på eventuelle forhøjede flybilletpriser.

Samtidig undrer han sig over, at EU vil oprette decentrale kontorer i EU-landene, der skal indsamle passageroplysningerne, frem for ét fælles EU-kontor, som flyselskaberne kan rapportere deres passagerliste og passagerdata til.

Slipper måske billigt

Dansk Luftfart har endnu ikke nogen medlemmer, der har oplyst konkrete omkostninger i forhold til implementeringen af PNR-registrene, der skal rulles ud i hele EU med Danmark som undtagelse, da vi står uden for EU's retlige samarbejde. 

"Jeg tror med sikkerhed, at Danmark politisk beslutter sig til en undtagelse for retsforbeholdet, da alt andet ikke giver mening," vurderer Per Henriksen.

Han mener dog, at i forhold til logningskravene i telebranchen, der angiveligt har kostet omkring en halv milliard kroner for teleselskaberne siden indførelsen i 2007, så slipper flyindustrien relativt billigt.

"En væsentlig pointe i EU-Kommissionens direktivforslag er, at flyselskaberne kun skal aflevere kendte passagerdata, og at man ikke vil forpligte luftfartsselskaberne til at fremskaffe oplysninger, som de ikke har i forvejen," lyder det fra Per Henriksen i Dansk Luftfart.

Han peger samtidig på, at det i bund og grund ikke burde være en udgift, der skal tørres af på luftfartsindustrien.

"Jeg mener ikke, det er rimeligt, at luftfartsbranchen skal afholde omkostningerne, når det er myndighederne i samfundets tjeneste, ønsker passager-oplysningerne," siger Per Henriksen.

Hjælper det på sikkerheden?

Hvorvidt indrapporteringer af passageroplysninger som eksempelvis adresser på rejsende, sædenumre, fuldstændige bagageoplysninger og navne på medrejsende hjælper på flysikkerheden, tør Per Henriksen ikke spå om.

"Flysikkerhed er en mærkelig størrelse, og det er jo ikke til at vide, hvor et eventuelt terroranslag kommer fra. PNR-registrering er så bare én måde at komme terrortruslen til livs, og det har beslutningstagerne nok taget nogle rationelle beslutninger omkring," siger han.

Den noget mindre brancheforening, Erhvervsflyvningens Sammenslutning, har i et høringssvar til Folketingets Europaudvalg bemærket, at "en database, der skal kunne analysere og genkende rejsemønstre, næppe kan forhindre eventuelle kriminelle handlinger mod luftfarten eller enkelte landes interesser".

Erhvervsflyvningens Sammenslutning peger på, at kriminelles adfærdsmønstre lynhurtigt vil ændre sig, hvis de ved, at der bliver indsamlet PNR-oplysninger.

Hvis ordningen skal fungere, bør der efter Erhvervsflyvningens Sammenslutnings opfattelse også indsamles og behandles personoplysninger i forbindelse med jernbane- og færgetrafik," lyder det i brancheforeningens høringssvar.

Læs også:
Vores nabolande vil registrere alle dine flyrejse-data

EU vil have persondata på alle flypassagerer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere