Artikel top billede

Windows 8 bliver en radikal fornyelse

Det kommende Windows 8 er et radikalt brud med tidligere versioner af operativsystemet. Se her hvorfor.

Meget tyder på at Windows 8 bliver et operativsystem som man enten elsker eller hader. Elsker for sin simple brugerflade med tiles, som er inspireret af Microsofts mobile Windows Phone. Eller hader fordi alt er anderledes - der er ingen Startknap og det hele er optimeret til touch, som ikke nødvendigvis er egnet til pc'er.

Fra den 29. februar kan alle hente og afprøve betaversionen af Windows 8. Men mange af nyhederne er allerede kendt. Microsoft har skrevet løbende om de nye funktioner i sin Building Windows 8-blog.

Det gælder blandt andet Metro, som er den primære brugerflade i Windows 8 - den klassiske desktop spiller kun en begrænset rolle. Her handler det hele om apps, som man kender det fra mobile enheder. Det er stadig muligt at skiftet til desktoppen, hvis man vil arbejde med Stifinder eller andre klassiske pc-programmer. Men Microsoft mener altså, at fremtiden tilhører Metro.

Der kommer en særlig Metro-udgave af Internet Explorer 10, som ikke understøtter plug-ins. Det betyder så, at man må undvære Flash. Her er der dog mulighed for at skifte til desktop-versionen, hvis man kommer ind på Flash-sider.

Det bliver lettere at geninstallere Windows. Der er to forskellige nye funktioner i Windows 8; "Reset your PC" og "Refresh your PC". Med den første kan man fjerne alle personlige data, indstillinger og programmer fra computeren, og geninstallere Windows.

"Refresh your PC" er den anden løsning, hvor man ikke skal installere alle sine programmer og data igen. Her bliver Windows geninstalleret, men de personlige indstillinger bevares.

Start-knappen forsvinder sandsynligvis. Den er ihvertfald ikke med i de første skærmbilleder af Windows on ARM.

Knappen bliver erstattet af et såkaldt "hot corner" i nederste venstre hjørne af skærmen, hvor man kan åbne en oversigt som minder om startmenuen ved at holde musepilen over dette område i et lille øjeblik.

Det skulle også fungere med touch-baserede enheder, hvor man så skal berøre skærmen på en bestemt måde for at åbne denne oversigt.

Det skulle også være lettere at installere Windows 8 - ikke mindst hvis man vælger at købe det online.

Der er to forskellige installationsmuligheder i Windows 8: en "streamlined setup" til brugere, der ønsker at det skal være så simpelt så muligt at opgradere, og et "advanced setup" for dem, der kræver større kontrol over processen.

Førstnævnte kan startes direkte fra Windows som en exe-fil, mens sidstnævnte kræver at man installerer fra en dvd eller usb-nøgle.

Faktisk er Windows 8 mindre hardware-krævende end forgængeren - det er også nødvendigt hvis det skal køre på mobile enheder.

Et nyt Memory Combining skal sørge for effektiv udnyttelse af hukommelsen, og man har reduceret antallet af aktive tjenester der ligger og optager plads i hukommelsen.

I ARM-versionen er hardwarekravene selvfølgelig skruet helt ned, så operativsystemet kan køre på mobile enheder med meget begrænset processorkraft.

Desuden lover Microsoft at Windows 8 starter 30-70 procent hurtigere end forgængeren. Det sker med en kombination af den normale system-opstart og den dvale-modus (hibernation), som allerede findes i Windows.

Når man lukker Windows 8 bliver alle aktive user sessions og programmer afsluttet ligesom det sker i Windows 7.

Men den såkaldte System Session - også kaldet Session 0 - bliver ikke afsluttet. Den bliver gemt på harddisken i en særlig hibernate-fil. Denne hibernate-fil - som altså er meget mindre end med den sædvanlige dvale-modus - bliver så indlæst under opstarten, og det skulle gå meget hurtigt.

En anden vigtig nyhed er Windows Store, hvor vi fremover skal købe alle vores programmer - ihvertfald hvis det står til Microsoft. Her kan man både købe de såkaldte Metro Style Apps - altså applikationer, der er tilpasset den nye mobil-lignende brugerflade - og klassiske desktop-programmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere