Medicinforbrug samles i national database

Et landsdækkende system, der skal holde styr på medicinforbrug, er på vej, og på hospitalerne skrider det også frem med at sætte medicin-dosering i system.

Et vigtigt element i udbredelsen af elektroniske patientjournaler, nemlig medicineringsmoduler til at holde styr på doseringen, udleveringen og sammensætningen af medicin, har taget nogle afgørende ryk fremad.

Om et år skal man eksempelvis kunne checke sit medicinforbrug via den offentlige sundhedsportal, hvor også læger og andet sundhedspersonale vil kunne få samlet overblik over patientens brug af receptpligtig medicin.

Det er målet for en ny kontrakt indgået mellem Lægemiddelstyrelsen og Mærsk Data-selskabet Acure.

Landsdækkende medicin-modul

De skal udvikle et landsdækkende IT-system, der opsamler informationen om den receptmedicin, der sælges via apotekerne. Den første version skal gå i luften midt i 2004.

Når systemet er fuldt udbygget, skal det via den fælles offentlige sundhedsportal, som også er under udvikling, vise en to års oversigt over den medicin, der er blevet udleveret til patienter på såvel apoteker som på sygehuse. Medicinen registreres ved udleveringen.

Rundt om i landet skal lokale medicinerings-projekter fra en række forskellige leverandører kunne indrapportere til dette nye system.

Et medicineringsmodul er lige taget i brug i Roskilde Amt, som har indført CSC Scandihealth-systemet OPUS på sine tre sygehus-lokaliteter.

Samspillet er blevet testet

I forbindelse med udbredelsen af elektroniske patientjournaler (EPJ) har der flere gange været peget på risikoen for, at de mange lokale EPJ-leverandørers systemer ville få problemer med at kommunikere med hinanden.

Men i Roskilde erklærer projektleder i Sundhedsforvaltningen Ivan Lund Petersen hospitalerne klar til at levere information til det fælles medicin-modul, når udbredelsen også når til hospitalerne.

- Vi skal kunne eksportere data til det fælles system, og vi har deltaget i projektet omkring udveksling af data, siger han med henvisning til forsøg foretaget i regi af Sundhedsstyrelsens informatik-afdeling.

Forsøgene skulle netop sikre, at de forskellige systemer har brugbare snitflader mod hinanden.

Medicineringsmodulerne med deres forskellige leverandører udgør kun et af de mange del-elementer, der skal kunne spille sammen i den fællesoffentlige sundhedsportal, som Acure i øvrigt også er leverandør af.

Det halter dog med EPJ-udbredelsen, som kun er nået til 13 procent af landets hospitalssenge trods målet om fuld dækning allerede om tre år, og amterne har for nylig krævet flere penge til projektet. Det er dog blevet afvist af sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere