Artikel top billede

Foto: Kai Löffelbein

Elektroskrot er årets Unicef-billede

Vinderbilledet i årets Unicef-fotokonkurrence sætter fokus på, at børn arbejder med elektroskrot i Ghana.

Et billede af en dreng på den berygtede giftige skrotplads Agbogbloshie i Ghana har vundet førstepræmien i Unicef's "Photo of the Year" konkurrence. Drengen løfter resterne af en skærm i sine hænder - og baggrunden er fyldt med giftig røg. Billedet skal minde om, at en stor del af vores computere ender som elektroskrot i Afrika.

"Kontrasten kunne ikke være større; hurtig teknologisk udvikling på den ene side, ødelæggelse og elendighed for mennesker og miljø på den anden side," skriver Unicef i sin pressemeddelelse.

Vinderbilledet er taget af den 30-årige tyske fotograf Kai Löffelbein, som studerer fotojournalistik ved universitetet i Hannover.

Drengen på billedet er i gang med at smide skærmen på jorden igen og igen for at få adgang til de værdifulde metaller, der er inde i apparatet. Elektroskrot er en vigtig indtægtskilde for mange fattige i Ghana, men det er også en alvorlig fare for deres helbred og en kilde til forurening.

Det anslås at Ghana modtager 6.500 tons elektroskrot om måneden, og det meste af det ender på skrotpladsen Agbogbloshie i nærheden af hovedstaden Accra. Det menes at børn udgør op mod 40 pct. af arbejderne på skrotpladsen.

Det er forbudt at eksportere elektroskrot til u-lande, men dette forbud kan omgås ved at mærke affaldet som fungerede udstyr - selvom computerne reelt er ubrugelige.

I stedet for at blive brugt i skoler og private hjem lander computerne på de endeløse skrotpladser, hvor fattige arbejder med at udvinde de værdifulde metaller. Det er hårdt og sundhedsfarligt arbejde.

Hvert år bliver der skabt mindst 50 millioner tons elektroskrot over hele verden - og mængden af e-skrot vokser tre gange hurtigere end de almindelige affaldsbjerge. Et resultat af, at elektroniske produkter efterhånden har en kortere og kortere levetid.

Miljøorganisationer opfordrer nu til, at EU-direktivet om elektroskrot (det såkaldte WEEE direktiv) bliver ændret for at stoppe den ulovlige eksport af giftigt affald til Afrika. Det skal blandt andet sikres, at alle brugte computere og andet udstyr bliver testet inden det forlader eksportlandet, så man undgår at affald bliver deklareret som funktionsdygtige maskiner.

Desuden skal der stilles krav om, at nye produkter skal have en længere levetid og producenterne skal undgå at bruge giftige materialer.

Forleden kom en rapport fra FN, som viste at der er fundet alarmerende mængder af bly, cadmium og andre giftige stoffer i nærheden af Agbogbloshie.

På deponien arbejder både voksne og børn helt ned til seksårs-alderen med at skille computerne ad og brænde komponenterne for at udvinde metaller som kobber og stål. Men denne forbrænding frigiver blandt andet dioxin, der er skadeligt for mennesker.

FN fortæller at 100.000 mobiltelefoner indeholder 2,4 kilo guld, 900 kilo kobber og 25 kilo sølv - til en samlet værdi af næsten 1,5 mio. kr. Så det kan godt betale sig at genvinde metallerne.

I FN-rapporten lyder anbefalingen også, at der skal vedtages skrappere regler for elektroskrot, og der skal større fokus på recycling af it-produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere