Fremgang for dansk musiksalg trods piratadvarsler fra IFPI

IFPI har ofte har råbt vagt i gevær overfor truslen fra piratkopister, men alligevel kan de danske pladeselskaber glæde sig over en fremgang på 77 procent i omsætningen af digital musik gennem hele sidste år.

De danske pladeselskabers brancheorganisation, IFPI Danmark, har offentliggjort medlemmernes samlede omsætningstal for året 2007.

Tallene viser, at branchen ikke er helt så stort et offer for piratkopiering som den ellers har givet indtryk af.

Faktisk vokser det digitale online musiksalg voldsomt. I 2007 var omsætningen af digital musik på 54,4 millioner kroner. Det er en stigning på hele 77 procent i forhold til salget i 2006. Onlinesalget udgør dog stadig væk kun en mindre del af den samlede musikomsætning, nemlig 8,8 procent.

Det samlede musiksalg var i 2007 på 615 millioner kroner. Året før lå det på 644 millioner kroner. Det svarer til en nedgang på under fem procent.

Mens IFPIs internationale organisation ved flere lejligheder har forsøgt at slå fast, at piratkopiering af musik på verdensplan andrager et så massivt omfang, at der downloades 20 illegale sange for hver sang der sælges, er organisationens danske talsmand endnu ikke klar til at kommentere på de nye tal i relation til piratkopiering.

ComON ville gerne have spurgt IFPI-talsmand Jesper Bay, om organisationen har overdrevet truslen fra piratkopister siden den samlede danske omsætning kun er gået lidt tilbage. IFPI-talsmanden afstod dog fra det interview, da han først vil have gennemført mere tilbundsgående analyser af tallene før han vil udtale sig.

Nedgangen på under fem procent skal ses i forhold til branchens langt større nedgang i tidligere år, hvor den samlede danske musik-omsætning har vist langt mere drastiske fald. Det gælder for eksempel fra 2000 til 2001, hvor branchens omsætning faldt med næsten 20 procent.

Faktisk er omsætningskurven, der siden år 2000 har været for relativt stejlt nedadgående, fladet betragteligt ud gennem de seneste tre år:

1999: 1122 mio

2000: 1152 mio

2001: 946 mio

2002: 798 mio

2003: 683 mio

2004: 647 mio

2005: 619 mio

2006: 644 mio

2007: 615 mio


Musikbranchen er i denne periode gået fra overvejende analog distribution af fysiske cd'er og LP'er til en større vægt på digital distribution. Samme proces har computerbranchens software-industri været igennem - en proces, der uundgåeligt stiller nye krav til branchens aktører.

Software-analytiker i IDC Nordic, Brian Troelsen, siger til ComON, at han er overrasket over det relativt lave fald i musikbranchens omsætning, men at pladeselskaberne ligesom software-selskaberne må prøve at finde fodfæste i forhold til den digitale model.

»Software-branchen har også været igennem processen fra analog til digital distribution, og det er sket relativt smertefrit. Digital distribution har givet flere fordele. Dels er distributionen bliver billigere. Det kan igen føre til billigere produkter, som igen kan give højere salg eller flere funktioner. I den proces har softwarebranchen generelt været gode til at opfinde nye service-elementer, og de har derfor oplevet regelmæssig vækst. Men selvfølgelig har man ikke haft helt samme piratkopieringsproblematik hos erhvervskunder som hos forbrugerne,« siger han.

Ifølge Brian Troelsen burde musikbranchen lade sig inspirere af software-branchen og i højere grad satse på tillægs-tjenester til det egentlige produkt.

»Det er klart, at piratkopiering er en stor udfordring. Men branchen bør definere, hvad den kan levere som service-ydelse oven i selve produktet. Det kunne f.eks. være at opbygge communities og abonnementsbaserede ydelser,« mener IDC-analytikeren.

En sådan særlig ydelse synes at være pakning af musik i særlige boxsæt. Ifølge IFPIs nye danske tal vil forbrugerne gerne købe fysiske udgaver af boxsæt. Hvor salget af enkelt cd'er gik tilbage, så blev der sidste år solgt flere boxsæt end tidligere. En fremgang kunne man også se i salget af vinylplader, der dog har en minimal plads i det samlede regnskab.

Salget af ringetoner har dog været bemærkelsesværdigt stor. Fremgangen var på 221 procent. Det bringer salget af ringetoner op på 10 procent af den digitale omsætning.

Selskaberne kan også registrere en ekstrem vækst på mere end 1000 procent i den omsætningskategori, som indtil nu har heddet "andet" under digitalt salg. Den dækker en række aktiviteter, som er så nye, at man endnu ikke har lavet en mere finmasket kategorisering. Det er for eksempel teleselskabers salg af musik installeret på mobiltelefoner, og uddeling af musik via Coca Colas-kapsel ordning.

»Andet« udgør 4,8 millioner kroner af det samlede digitale salg i 2007. Men selv om beløbet er forholdsvist lille, så giver væksten en klar indikation af, at der er penge at tjene ved siden af cd-markedet.

IFPI's medlemmer udgør 35 pladeselskaber, der samlet står for cirka 95 procent af salget af indspillet musik i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere