Gammelt it skyld i politikaos

De massive problemer som politireformen har medført med mangel på betjente og uendelig meget spildtid skyldes i høj grad dybt forældet it, og en ledelse der ikke har fingeren på pulsen, mener manden bag politireformen.

Politibetjente spilder uendelige mængder tid på at sidde og taste ind i dybt forældede computersystemer. Det mener Erik Bonnerup, der som formand for Visionsudvalget stod bag politireformen.

»Politiet er meget langt bagefter den teknologiske udvikling, og det ville frigøre et betydeligt antal betjente, hvis man havde computersystemer, der lever op til dagens standard,« siger Erik Bonnerup til CRN's søsterblad Comon.

For eksempel skal anmeldelser der er modtaget elektronisk printes ud af betjente, der efterfølgende selv skal taste anmeldelsen ind i computersystemet, for til sidst at printe sagen ud og arkivere den.

Det mener Erik Bonnerup er en dybt forældet arbejdsgang, der skyldes at politiet ledelse ikke forstår den teknologiske udvikling.

»Man kan ganske enkelt ikke implementere den del af politireformen, der hedder et moderne politi ved at ansætte HK'ere i stedet for at opgradere it-systemerne,« siger Erik Bonnerup med henvisning til politiledelsens nye plan om ansættelse af 250 HK'ere til at tage sig af administrativt arbejde.

En undersøgelse som Berlingske Research foretog i juni i år viser, at 25 procent af betjentene er utilfredse med implementering af moderne it i forbindelse med reformen, mens hele 40 procent er stærkt utilfredse. Således peger en betjent på, at man har fået gps'er i bilerne og intet andet.

Lederen af politiets data-afdeling Peter Carpentier kan slet ikke se, at it skulle skabe problemer i forbindelse med politireformen. Heller ikke selv om han fortæller, at alt i det nuværende system er papirbaseret. Det betyder at sager bliver arkiveret på papir og ikke i computeren, og at betjente i andre kredse dermed ikke har umiddelbar adgang til sagsmapperne, ligesom man ikke kan foretage søgninger, da alt er gemt på papir.

»Men vi er i gang med udviklingen af et nyt system, der gør alt elektronisk og for eksempel betyder, at vi kan overføre sagsakter direkte til domstolene,« siger Peter Carpentier.

Han fremhæver i det hele taget, at det nye system, der hedder POLSAG, vil give markante fordele i efterforskningen.

»Efterforskningen vil blive stærkt forbedret, fordi man I POLSAG vil kunne søge direkte i politisagerne,« siger han.

Det nye system, der bliver udviklet af CSC, har allerede inden det er færdigt haft problemer, der blandt andet betyder en ekstraregning på 100 millioner kroner. Det vil blive implementeret fra 2009, og direkte adspurgt om, man burde have ventet med politireformen til it-infrastrukturen var på plads svarer Peter Carpentier:

»Politireformen indeholder en lang række tiltag, og man kan jo ikke udskyde hele den proces bare fordi et it-system ikke er klar,« siger han.

Erik Bonnerup fastholder kritikken og mener, at det politi-kaos som reformen har medført kunne være undgået, hvis politiets ledelse fulgte med i den teknologiske udvikling, så betjente for eksempel allerede her i 2008 kunne foretage søgninger i sagsarkivet.

»Politiet ville gøre klogt i at forsøge at kigge fem år frem en gang i mellem,« siger Erik Bonnerup.

Erik Bonnerup er uddannet teoretisk matematiker og har arbejdet med IT siden 1960'erne. Han er formand for en lang række udvalg, blandt andet udvalgene bag politi- og kommunalreformerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere