Finanskrisen udløser flere insider-angreb

Microsoft advarer om et stigende antal insider-angreb mod virksomheder fra fyrede medarbejdere.

I øjeblikket står virksomhederne nærmest i kø for annoncere fyringer - og det kan også blive en trussel mod it-sikkerheden. For mange it-angreb kommer slet ikke fra onde hackere i den anden ende af verden, men fra firmaets egne medarbejdere med adgang og viden om systemerne. En frustreret, afskediget medarbejder kan holde hele virksomhedens it-system som gidsel.

»Med 1,5 millioner forventede tabte jobs alene i USA, er der også en øget risiko og eksponering for disse angreb. Det er en af de mest betydningsfulde trusler, som virksomhederne står overfor,« siger Microsofts Doug Leland, der er chef for firmaets nye Identity and Security division, til BBC News.

»Den ondsindede insider er klassificeret som den største trussel fordi de har adgang, og relativ let adgang, til virksomhedens aktiver,« tilføjer han.

En rapport fra Verizon viste sidste år at 18 procent af alle angreb kommer fra insidere, mens resten kommer fra eksterne parter.

Hos den største leverandør af sikkerheds-software, Symantec, er man enig i, at finanskrisen kan føre til flere angreb fra vrede eks-ansatte. Men Symantec tilføjer, at insidere også kan være en trussel mod sikkerheden uden at de handler i ond tro.

Der er ofte tale om almindelig skødesløshed, når de ansatte forsømmer selv de mest elementære sikkerhedsregler, og dermed baner vejen for at angribere udefra kan få adgang til følsomme data.

Hvis en fyret medarbejder i virksomheden vælger at udnytte sin adgang til it-systemerne, kan konsekvenserne være meget dramatiske.

»Vi har endda set, at folk der har fået en fyreseddel samme dag går ind i en kundedatabase og sender store blokke af data ud af firmaet, så de kan starte deres egen forretning og sælge til de samme kunder dagen efter,« siger Kevin Rowney, der står i spidsen for Data Loss Prevention Unit hos Symantec.

Han mener at der kan være psykologiske grunde til, at den interne trussel ofte bliver overset.

»Det føles mere sexet og interessant at kæmpe mod en angriber udefra end at tænke over, at fyren i det næste kontorrum kan være i gang med at tyvstjæle firmaets data,« siger Rowney.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere