Regeringen skærper eDag2-krav

Videnskabsminister Helge Sander har i et svar til Folketinget indskærpet, at regeringen forventer, at alle partner lever op til intentionerne i eDag2. Dermed skærper han kursen over for de, der står på bremsen på grund af de uafsluttede strukturforhandlinger.

Selv om det er frivilligt forventes det, at alle parter lever op til aftalen om at indføre den digitale signatur i forvaltningen senest den 1. februar 2005 - den dato der i det offentlige er døbt eDag2.

Det indskærper Videnskabsminister Helge Sander nu i et svar til Folketinget og sætter dermed reelt frivillighedsprincippet ud af kraft. Tidligere afviste ministeren, at han med lov ville tvinge landets kommuner, amter og offentlige myndigheder til at leve op til aftalen. Men nu skærpes det psykologiske pres altså på myndighederne i stedet for.

»Regeringen har ikke opgivet planerne om at gennemføre eDag2 den 1. februar 2005. Alle borgere og virksomheder skal således senest den pågældende dato have tilbud om at kommunikere digitalt og sikkert med offentlige myndigheder ifølge den aftale, der er indgået mellem KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. Aftalen er for den enkelte myndighed baseret på frivillighed, men regeringen forventer, at alle parter bestræber sig på efterleve denne aftale,« skriver Helge Sander i et svar til Socialdemokraternes it-ordfører Thomas Adelskov

Ministeren henviser til, at KL selv har tilsluttet sig aftalen og bakker op om det blandt andet ved udsendelsen af et nyhedsbrev. Samme melding har KL givet for nyligt, selv om man tidligere åbnede for muligheden for at rykke på eDag2-datoen, hvis det blev nødvendigt.

»eDag2 er ikke et spørgsmål om teknik, men om at få ændret vanerne i de kommunale forvaltninger. Og derfor er det vigtigste ikke, at man vedtager den digitale signatur formelt. Det handler om at motivere de ansatte til at bruge den,« sagde formanden for KLs it- og erhvervsudvalg Erik Fabrin til IT-avisen ComON dengang.

Tilfreds kritiker
Spørgeren Thomas Adelskov ser med tilfredshed på det svar, han har fået fra ministeren, selv om han tidligere krævede kommunerne tvunget til at opfylde kravene med lov.

»Det er meget positivt, at ministeren nu strammer kursen. Det kan vi kun bifalde,« siger Thomas Adelskov til IT-avisen ComON.

Problematikken om kommunernes tilslutning til eDag2 blev aktuel efter, IT-avisen ComON i maj kunne fortælle, at flere mindre kommuner på grund af usikkerheden i kølvandet på de forestående strukturforhandler, har udskudt beslutningen om deltagelsen i eDag2. Det skyldes, at man ikke vil investere op imod 100.000 kroner af skatteborgernes penge i en it-løsning, som måske skal udskiftes, når kommunerne lægges sammen.

»Risikoen ved ikke at få alle med i eDag2 er dels en skævvridning af udviklingen i kommunerne, dels at nogle kommuner skubber it-investeringer foran sig, og venter med at foretage dem til de er slået sammen i større kommuner. Det vil ikke være fair over for sammenlægningsparterne,« sagde Thomas Adelskov på daværende tidspunkt til IT-avisen ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere