Fagforbund kritiserer jobkort-ordning

HK og Prosa kræver at reglerne om opholds- og arbejdstilladelser til udenlandske IT-folk bliver strammet.

Fagforbundene HK og Prosa har henvendt sig til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg for at få skærpet reglerne for arbejds- og opholdstilladelser til udenlandske IT-folk. HK og Prosa er utilfredse med, at Udlændingestyrelsen ikke forlanger dokumentation for, hvilke jobfunktioner og uddannelser der skulle være flaskehalse inden for, så der er behov for udenlandsk arbejdskraft.

»Man handler uden nogen form for dokumentation for, om det er korrekt, at man i danske virksomheder har brug for en given arbejdskraft eller ej,« skriver HK's IT-politiske ordfører, Karin Retvig, og Prosas næsformand, Niels Bertelsen, til Arbejdsmarkedsudvalget.

Virksomhederne bør afkræves dokumentation for, at man allerede har forsøgt at ansætte danske eksperter, inden man henter IT-folk fra udlandet, mener de to fagforbund.

Jobkortordningen skal gøre det nemme at hente eksperter til landet. Men aflønningen er typisk langt lavere end de 54.300 kroner om måneden, der er defineret som »ekspertløn«, mener forbundene.

»Vi kan konstatere, at der bliver givet arbejdstilladelser til IT-folk, som i visse tilfælde kun honoreres med det halve af, hvad den danske markedspris er,« skriver Karin Retvig og Niels Bertelsen.

Når en virksomhed søger om tilladelse til at ansætte udenlandske IT-folk skal fagforbundene høres først, men HK og Prosa er utilfredse med, at nogle ansøgninger om at ansætte IT-konsulenter bliver trukket tilbage og i stedet sendt til Ingeniørforeningen. I udlandet er det almindeligt at betegne IT-folk som »ingeniører«, selv om der ikke er belæg for titlen i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere