Staten vil stoppe it-skandaler

Aldrig mere et tinglysningskoks.

Amanda, Tetra og den digitale tinglysning. Det er blot nogle af de it-projekter, der har fået en kedelig klang. Projekterne har været længe undervejs, dyre og fyldt med fejl. Det skal være slut med skandaler, mener finansministeriet.

Ministeriets arbejdsgruppe har derfor netop offentliggjort en rapport, "Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten", hvor eksperter fra både ministerier og det private kommer med bud på, hvordan fremtidige it-projekter lykkes.

Regeringen sætter på den baggrund tre initiativer, der har fokus på kompetenceudvikling, overblik og systematisk evaluering, i gang. De skal hjælpe staten til at blive bedre med at håndtere it-projekter.

Målet er at undgå store forsinkelser og budgetoverskridelser, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)

"Det er vigtigt, fordi digitalisering er et centralt værktøj til at få en bedre og endnu mere effektiv offentlig sektor. Digitalisering betyder nem og bekvem oplysning og hjælp til borgere og virksomheder. Samtidig frigør vi penge til velfærd, hver gang vi sparer penge på administration," siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.

Dansk Industri, DI, bakker i en pressemeddelelse op om initiativerne. Organisationens it-del, ITEK, mener, at det er vigtigt, at staten bruger erfaring fra den private sektor, og at staten bruger et bredt udvalg af leverandører.

Samtidig har det været et problem, at staten har benyttet meget omfattende kravspecifikationer med mange ufravigelige krav, mener organisationen.

"Netop derfor arbejder vi målrettet for faseopdeling og mindre omfattende kravspecifikationer," siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne.

De tre initiativer er her:

  • Ministeriernes kompetencer til at drive it-projekter skal øges. Det skal bl.a. ske ved at etablere et fælles korps med erfarne projektledere. Målet er at sikre, at ministerierne har de rette værktøjer, kompetencer og ressourcer til rådighed, når de igangsætter et it-projekt.
  • It-projekternes risici og faldgruber skal afdækkes, inden projekterne igangsættes gennem systematiserede risiko-analyser under et nyt it-projektråd i staten. Målet er, at ministerierne ikke fremover igangsætter høj risikofyldte it-projekter, med mindre der er helt særlige grunde hertil.
  • Der skal sikres et bedre samarbejde med leverandører og rådgivere og staten gennem systematiske evalueringer af gennemførte projekter, så ministerierne kan bruge gode og dårlige erfaringer fra tidligere it-projekter.



IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist til PMO
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere