Google glemmer dig for langsomt

Google, Yahoo og Microsoft gemmer søgeoplysninger om os i længere tid end de seks måneder, som er maksimun i EU. Hvis søgegiganterne ikke sletter oplysningerne efter seks måneder vil det få retslige konsekvenser, truer EU.

Hver eneste søgning, vi foretager på nettet, bliver gemt i gigantiske serverparker, der indeholder minutiøse detaljer om vores liv. Men et EU-krav, betyder at oplysninger om europæiske borgere kun må gemmes i seks måneder. Det ignorerer Google, Yahoo og Microsoft, der gemmer alle søgningerne i ni, 13 og hele 18 måneder.

»I øjeblikket nægter Google at underligge sig den europæiske lovgivning,« siger Alex Türk, der er leder af den komitee under EU-Komissionen, der skal sikre borgernes privatliv.

»På trods af en smule fremgang i forhandlingerne, så er der lang vej igen, før netbrugeres ret til privatliv er sikret,« siger han ifølge avisen International Herald Tribune.

I USA er der ingen begrænsninger på, hvor længe søgefirmaer kan gemme oplysninger om vores søgninger. Derfor skal amerikanske firmaer som Google, Yahoo og Microsoft alene underligge sig lovene i EU.

Fornylig indvilgede Google i at halvere tiden, firmaet gemmer oplysningerne, fra 18 til ni måneder. Men det er stadig tre måneder for længe i forhold til de seks måneder som internt i EU allerede bliver beskriver som et "meget generøst kompromis".

Hvis Google, der står for langt de fleste søgninger, ikke underligger sig lovgivningen, vil det føre til retsforfølgelse. Ud over at det er ulovligt at gemme oplysningerne i over seks måneder, så er det også konkurrenceforvridende i forhold til europæiske firmaer, der overholder lovene.

Lige nu tyder intet på, at firmaerne vil overholde reglerne frivilligt. Men en høring i EU-regi i december skal afklare om, det er muligt at finde en løsning udenom retssystemet.

EU-kommisær for telekommunikation Viviane Reding opfordrer firmaerne til at overholde reglerne.

»Vi forsøger at løse det i al mindelighed,« siger hun.

»Men EU-reglerne gælder for alle. Det er klart, at EU's love skal overholdes«.

I marts i år foretog 221 millioner europæere mere end 24 milliarder søgninger.

Det danske datatilsyn sidder med i Artikel 29-udvalget, der er den komite, der skal sikre borgernes privatliv. Datatilsynet har "ingen kommentarer" til den verserende sag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere