Fildeling gavnede Radioheads eksperiment

Rockgruppen Radiohead skrev historie ved at lade køberne bestemme, hvad musikken skulle koste. Men fik valgfriheden de ulovlige downloads til at falde? Ifølge en ny rapport er svaret nej. Alligevel betegnes projektet som en succes.

Med lanceringen af "In Rainbows" forsøgte Radiohead at komme mange musikelskeres ønsker i møde. Prisen var valgfri og formatet var i almindeligt MP3-format uden kopispæring.

Men betød den udvidede valgfrihed, at Radiohead kunne begrænse fildelingen af albummet? Det har to analytikere set nærmere på.

Will Page og Eric Garland fra analysehuset Big Champagne arbejder med den tese, at det netop var en af Radioheads ambitioner at flytte distributionen af musikken til deres egen hjemmeside. Da musikken potentielt var gratis, kunne det ikke garantere dem en indtægt, men gruppen kunne i det mindst indsamle emailadresser, så man efterfølgende bedre kunne planlægge turné og markedsføring.

For at få svar på deres spørgsmål har analytikerne kigget nærmere på torrent-trafikken omkring udgivelsen. Ifølge dem var der 2,3 millioner torrents med "In Rainbow" fra begyndelsen af oktober til starten af november.

Der er ingen officielle tal for antal downloads fra Radioheads egen hjemmeside, men Big Champagne hævder, at den "officielle" download blegner i forhold til downloads via torrents.

Gamle måleinstrumenter

Men det "faktum" er ikke nok til at betegne eksperimentet som mislykket. Langt fra.

Siden lanceringen af pladen med den valgfrie pris i oktober sidste år har Radiohead også udgivet musikken i et bokset-set med vinylplader og billedhæfter. I øjeblikket kan pladen købes som almindelig cd eller download.

Da "In Rainbows" endelig blev udsendt på almindelig cd strøg den ind på hitlisten hos Billboard, hvilket må siges at være en klar succes.

Den utraditionelle lancering har dermed fungeret som et effektivt redskab til at skabe opmærksomhed omkring udgivelsen.

Ifølge rapporten hænger det store antal delte filer via torrents sammen med, at for eksempel Pirate Bay er en platform, som mange musikforbrugere kender. De er ikke villige til at skifte vane og bruge Radioheads hjemmeside i dette isolerede tilfælde.

Forfatternes endelige konklusion er, at musikindustrien bliver nødt til at holde op med at betragte delte filer som tabt salg. Branchen må begynde at betragte fildeling som en del af virkeligheden, som de kan bygge en del af deres forretning på, lyder det i rapporten.

Hele rapporten "In Rainbows, on Torrents" kan hentes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere