Nyt mobilselskab mødt med mistro

Andelsmobil er navnet på et nyt mobilselskab, som er bygget op efter den gode gamle andels-model. Trods de gode intentioner fik firmaet en rigtig dårlig start.

"Nu kan du eje dit eget mobilselskab". Sådan lød overskriften på en pressemeddelelse, der forleden blev udsendt til danske medier.

Historien handler om Andelsmobil, der vil tilbyde billig telefoni i et selskab, som ifølge bagmanden drives efter samme principper som den folkelige andelsbevægelse, der skabte danske mejeriers store fremgang i forrige århundrede.

Men medejerskabet er begrænset, viser det sig.

"Hvis selskabet bilder folk ind, at de bliver medejer af et teleselskab, svarer det til, at man skulle bliver medejer af et mejeri ved at købe en liter let i Brugsen," sige teleanalytiker John Strand til dagbladet Børsen.

Ifølge Andelsmobils hjemmeside bliver kunderne medlemmer ved at betale et indskud på 400 kroner. Beløbet returneres ved udmelding, men hvis man forbliver medlem får man del i Andelsmobils eventuelle overskud, som uddeles i form af taletid. Hvis der er underskud, slipper man dog for at hoste op, da selskabet er et såkaldt AMBA (Andelsselskab Med Begrænset Ansvar).

Trods selskabets uegennyttige forretningsmodel er det ikke blevet særligt positivt omtalt i pressen.

"TDC dybt involveret i Andelsmobil" lød eksempelvis overskriften på Børsens artikel, der efterlader indtrykket af, at Andelsmobil er styret af anderledes hårde krav til profit end først forklaret.

Baggrunden er, at Andelsmobil ikke selv ejer hverken netværk, kundestyringssystemer eller den juridiske ret til kunderne. Det er nemlig et MVNO og har lejet al infrastruktur og administration og support hos CompanyMobile. Dette selskab lejer sig igen ind på TDCs fysiske net og er for 20 procents vedkommende ejet af TDC.

Andelsmobil-modellen er dog særlig anderledes end den model, som mange andre mindre mobilselskaber benytter, fortæller Allan Baadsgaard fra CompanyMobile.

"Man har måske lagt særlig mærke til dem, fordi Andelsmobil ikke arbejder som normalt profitorienteret selskab. I det her tilfælde er de startet op uden en krone på lommen, og derfor har vi betinget os, at vi har retten til navnet og kunderne, så disse ikke kommer i klemme, hvis firmaet går ned. Præcist samme arrangement har vi med mobilselskaber som Happii og Punkt1", siger Allan Baadsgaard til ComON.

De ejermæssige forhold blev der i første omgang ikke fortalt noget om ved præsentationen af Andelsmobil, hvorfor flere journalister anlagde en skeptisk vinkel i omtalen af det nye mobilfirma.

"Ja, det har været den værst tænkelige start, vi har fået i medierne - jeg er meget overrasket over, at vi er blevet modtaget sådan," siger stifter af Andelsmobil Henrik Stech.

Han erkender overfor ComON, at han måske nok skulle have haft ændret overskriften på pressemeddelelsen. Han vil også overveje, om det måske ville være mest korrekt at omtale selskabet som en slags indkøbsforening.

Aftalen mellem Andelsmobil og CompanyMobile indebærer en klausul om, at mobilselskabet kan købe kunderne fri for et beløb på 200 kroner pr. kunde, hvis man på to år når op på 3000 kunder.

Andelsmobil tager 70 øre i minuttet (sekundafregnet) for opkald mens en flatrate data-aftale på 5,7 mbits koster 300 kroner om måneden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere