Hver tredje svensker støtter fildeling

Den svenste årsstatistik viser, at næsten hver tredje svensker vil have fildeling gjort lovligt. Blandt unge er det næsten hver anden.

Den nye svenske årsstatistik med den sigende titel "Adskilte verdener" viser en gennemgribende generationskløft i det svenske samfund, der ikke er tydeligere noget andet sted end på spørgsmålet om fildeling. Jo yngre svenskerne er desto mere går de ind for lovliggørelse af al fildeling, inklusiv ulovlige film, musik og spil, og jo ældre de er desto mere er de imod.
Samlet går 31 procent af alle svenskere ind for fildeling, mens 23 procent er imod. Resten har ingen mening om sagen.

"Det faktum, at flere og flere se fordelene ved fildeling er næppe overraskende," siger Rick Falk Vinge, partileder for det svenske Pirat-Partiet.
"Teknologien er kommet for at blive, og jo flere mennesker, der lærer at bruge den, desto flere vil ændre holdning til fildeling. Desværre vil det sandsynligvis ikke føre til nogen ændringer af opfattelsen hos de nuværende parlamentariske partier, de har for travlt med at imødekomme den den gamle industri til at lytte til den offentlige mening," siger han.

Den svenske Riksdag er på vej med en lov, der skal tillade IFPI at kræve IP-adresser på folk der fildeler fra teleselskaberne.

Tallet på 31 procent der går ind for fildeling dækker over store aldersmæssige forskelle.
Således mener 49 procent af de 15-29 årige svenskere, at fildeling skal legaliseres, mens kun 28 procent af dem mener at rettighedshaverne, formuleret som forfattere, musikere og instruktører, skal have forstærket deres ophavsret. Blandt de 50-85 årige mener 55 procent af ophavsretten skal styrkes, til gengæld er den aldersgruppe uenige om, hvorvidt fildeling skal tillades. 28 procent af de 50-64 årige går ind for fildeling, mens tallet styrtdykker til 14 procent for de ældste ældre mellem 65-85.

Der er også en uddannelsesmæssig forskel. Kun 23 procent af lavtuddannede går ind for fildeling, mens 34 procent af mellem- og højtuddannede støtter fildeling.

Den helt store generationskløft viser sig, når de svenske forskere ser på, hvem der rent faktisk har downloadet fra nettet. Blandt de 15-19 har 34 procent hentet musik, mens 23 procent har hente film. Kun henholdsvis seks og fire procent af de 30-49 årige har gjort det samme, og ingen af de ældre har.

Det er instituttet for Samfund, Opinion og massemedier på Gøteborgs universitet, der står bag rapporten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere