Danske kommuner bliver ikke klar til år 2000

Mange kommunale edb-systemer er ikke klar til årtusindskiftet, og eksperter siger, at der nu kun er tid til at sikre de mest vitale IT-systemer. En analyse fra statens År 2000 Sekretariat har konstateret at hovedparten af de 275 danske kommuner ikke har planer eller et klart overblik over løsningen af Y2K-spørgsmålet. Problemets omfang er gået op for nogle kommuner siden rapporten blev offentliggjort for et halvt års tid siden, men for andre er det så som så, siger Tue Madsen fra År 2000 Sekretariatet.


Problemets omfang understreges af en nylig undersøgelse fra Kommunernes Landsforening. Den viser, at kun halvdelen af kommunerne er klar, og at der er fundet fejl inden for kritiske områder som varmeforsyning, spildevandsrensning, telekommunikation, alarmer og nødkaldeanlæg samt administrative systemer.


Men selvom alle landets kommunale IT-chefer kaster sig over opgaven med det samme, vil de hverken have økonomiske eller teknologiske ressourcer til at klare alle problemerne. For kommunerne er ikke isoleret med problemet - de er i konkurrence med 75.000 private virksomheder, der også halter bagefter.


"Der er herhjemme højest 1.000 konsulenter, der kan løse år 2000 problemet, men der er alene mindst 4.000 organisationer, der har planer om at udskifte hele deres edb-system i 1999," siger Kasper Thormod Larsen, projektleder for Merkantildata's År 2000 afdeling. Og danske kommuner og IT-branchen har simpelt hen ikke ressourcer til at løse problemet fuldt ud. Derfor drejer det sig nu om at skabe sig et overblik over problemets omfang i kommunen og fokusere på de vigtigste dele af IT-systemerne.


"Vi er på vej ind i sidste fase af år 2000 forberedelserne -allerede i løbet af de kommende 6 måneder vil 15 pct. af fejlene dukke op - nu drejer det sig om krisestyring," slutter Kasper Thormod Larsen.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    JN Data A/S
    Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere