Danske universiteter går sammen om it-forskning

Et nyt dansk it-forskningscenter har modtaget 25 millioner kroner i støtte. Centeret skal udvikle datalogiske og matematiske modeller, som øger stabiliteten i komplekse software-systemer.

Nu er Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og IT Universitetet i København gået sammen om at etablere et fælles it-forskningscenter, MT-LAB. Det nye center har modtaget 25 millioner kroner i støtte fra Villum Kann Rasmussen Fonden. Målet er at at udvikle datalogiske og matematiske modeller, som øger stabiliteten i komplekse software-systemer.

»Forskningen skal være original og nyskabende og have et højt internationalt niveau. Vi vil gerne have, at fondens støtte gør en forskel, så den fremmer innovative forskergrupper, der har behov for og kan udnytte betydelige støttemidler. Centret skal udføre grundforskning, men med sigte på at udvikle metoder, som gør komplekse computersystemer sikre, stabile og ressourcebesparende, så de kan anvendes over en bred front,« siger Lars Erik Kann-Rasmussen, der er bestyrelsesformand for fonden.

MT-LAB skal beskæftige sig med langsigtet grundforskning på eliteniveau, som ellers ofte kommer til kort i den danske it-forskning, der er mere fokuseret på at løse konkrete problemer.

»Jeg er helt tryg ved, at vi om en årrække vil kunne se tilbage på den her bevilling, og se at den var fremsynet og gjorde en stor forskel. Fundamentet for mange indsatser indenfor informationsteknologiens anvendelser i samfundet har fået en lettere vej på jorden gennem det her center. Så vi ser meget frem til at få et produktivt og konstruktivt samarbejde med vores partnere,« siger Knut Conradsen, prorektor hos DTU.

De tre universiteter konkurrerer normalt at tiltrække bevillinger, forskere og studerende, men denne uges åbning af det fælles forskningscenter varsler forsoning og mere samarbejde.

»Forskning er tit konkurrence-betonet, og nogle gange er der fra ledelserne en tendens til at opildne til den konkurrence mellem institutioner og miljøer. Men så er det dejligt at se, at man på græsrods-niveau løser problemerne, for det er langt vigtigere, at vi samarbejder, end at vi konkurrerer. Der er ufatteligt høje forventninger til it-forskningen i Danmark, og der er ganske mange problemer, som vi skal løse,« lyder meldingen fra prorektor Jørgen Staunstrup fra IT Universitetet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere