Indgreb mod fildeling: Så lidt betyder brugerne

Musik-branchen og internetudbyderne er talstærkt repræsenteret med hver tre forskellige interesseorganisationer, når Kulturministeriet indbyder til debat om indgreb mod fildeling. Fra brugersiden har kun en enkelt organisation fået lov at deltage.

IFPI og andre af copyright-indehaverne har i stigende grad held med at få myndighederne i tale, når det gælder indgreb mod fildeling. Men selv om de indgreb, der anbefales, vil kunne ramme brugerne hårdt, er selvsamme brugere kun sparsomt repræsenteret i de forummer, hvor indgrebene smedes.

I Danmark udgør en lille, uformel arbejdsgruppe nedsat på initiativ af Kulturministeriet det i øjeblikket måske væsentligste forum vedrørende indgreb mod fildelere.

Takket være arbejdsgruppen er IFPI Danmark nu kommet på talefod - eller rettere: har fået adgang til at tale med - ISP'erne, hvilket organisationens danske talsmand Jesper Bay forleden udtrykte stor tilfreds med overfor ComON.

Præcist som det var tilfældet i England, da det lykkedes musikbranchens via det statslige Ofcom at få 11 store ISP'er til at indgå en frivillig aftale, der skal munde ud i konkrete indgreb mod fildelere, håber IFPI i Danmark at nå frem til en aftale, som ISP'erne herhjmme vil tilslutte sig på frivilligt basis. Mens Frankrig, der i øjeblikket bestrider EU formandskabet, arbejder på at få andre lande til at tage "3 strikes and you're out"-modlelen i brug, ligger der i den britiske model, som ISP'erne frivilligt er gået med til, at man slet og ret skruer ned for brugernes netforbindelser, hvis disse efter gentagne advarsler fortsætter med at fildele copyrightbeskyttet materiale.

Kulturministeriets arbejdsgruppe, som er døbt "Møderække om håndhævelsesmuligheder af ophavsretten på internettet", har repræsentation af tre rettighedshaver-organsationer samt tre organisationer, der repræsenterer internet-selskaberne. Kun Forbrugerrådet er med som repræsentant for bruger-siden.

Det forhold er Forbrugerrådet selv ikke særligt glad for:

»Forbrugerne er stærkt underrepræsenteret i det her forløb, hvor tingene næsten udelukkende er blevet diskuteret på industriens præmissser,« siger Mette Boye, der er afdelingschef i Frobrugerrådet.

Rådet skrev i sidste måned til Kulturministeriet for klage over det store forskel, der var på repræsentationen af musik/film-industrien, telebranchen og så dem, som et eventuelt indgreb rent faktisk kommer til at gå ud over: den menige danske bruger af internettet.

»Internettet er blevet en fundamental kommunikationsvej for det moderne menneske, ligesom det for mange er blevet den vigtigste adgang til viden og almen oplysning. Det er derfor også af helt afgørende betydning, at møderækkens arbejde ikke kun har fokus på de tekniske løsninger til at lukke hjemmesider og fildelingssystemer - ikke mindst fordi de tekniske løsninger, der blev præsenteret af IFPI på det første møde har til formål at kunne begrænse eller lukke for forbrugernes adgang til internettet,« hedder det i en henvendelse fra Forbrugerrådet til Kulturministeriet.

Ifølge Forbrugerrådet mangler der generelt inddragelse af forbrugerne og forbrugerorganisationerne i debatten og forhandlingerne om bekæmpelse af digitalt pirateri:

"Vi anser forbrugernes rettigheder og retssikkerhed for at være under voldsomt pres i den digitale verden," hedder det blandt i rådets henvendelse til Kulturministeriet.

Rådet skal i arbejdsgruppen debattere fildelingsindgrebne med de tre interesseorganisationer for rettighedshaverne: IFPI, Forlæggerforeningen og Samråd for Ophavsret, samt de tre ISP-talerør: Telekommunikationsindustrien, DI/ITEK, og IT Brancheforeningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere