Åbne universiteter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


cms-system: RUC, Syddansk Universitet og Handelshøjskolen i København kører alle deres websteder via open source. Usikkerheden på CMS-markedet gør ifølge universiteterne open source til det sikreste valg, men endnu er ingen klar til også at skrotte den lukkede kontorpakke.

På Roskilde Universitets Center (RUC) stod man for to år siden over for den udfordring det er at binde en decentral skole med ti institutter sammen i Èn webløsning. Valget faldt på et open source content management-system (CMS) fra leverandøren Magenta, og det var der både politiske og økonomiske årsager til.
- Vi skulle kunne rulle systemet ud til flere folk løbende, uden at det kostede os en formue. Med det her system betaler vi ikke for licenser. Og i det politiske lå, at vi ikke ville i lommen på nogen. Branchen går jo op og ned, og hvis firmaet, vi købte fra, gik ned, hvad så, spørger Ulla Mortensen, webmaster på RUC, retorisk. Ved selv at have kildekoden til CMS-systemet er risikoen mindre, mener hun. Samtidig kan RUC dele informationer og forbedringer med andre kunder til systemet. Eksempelvis Syddansk Universitet, som netop har indgået aftale med Magenta.

Samarbejde blandt læreanstalter
- Vi regner med at kunne samarbejde en del, fordi vi ligner hinanden. I den nye version af programmet vi er på vej over i, vil der være nogle lignende ting, som vi vil ønske udviklet, og så kan vi sandsynligvis dele omkostningerne, siger Ulla Mortensen.
På Handelshøjskolen i København så man også på RUC's erfaringer med open source, da skolen skulle vælge CMS-system. Man fandt dog mangler ved RUC's løsning og valgte i stedet et norsk system, ez-publish, der ifølge afdelingschef i Handelshøjskolens biblioteks- og webafdeling, Peder Lærke Nielsen, passede skolens behov for 90 procents vedkommende. Den danske leverandør af systemet blev sat til at lave de fornødne rettelser.
- Det var blandt andet en forbedring af systemets nyhedsmodul og det administrative modul. For eksempel ønskede vi, at lokalredaktører skulle kunne navigere på web ligesom brugerne og foretage rettelser via et simpelt login på den specifikke side, siger han. Det modul blev lavet, og vil nu i tråd med open source-tankegangen indgå i leverandørens pakke som et tilbud til andre kunder til systemet.
Også Handelshøjskolen har set både på økonomi og branche-risici i valget. Peder Lærke Nielsen forklarer, at det proprietære system, skolen ville have råd til og som passede allerbedst til behovet, stammede fra et firma med så røde tal på bundlinien, at man anså det for risikabelt at indgå en kontrakt.

Ikke klar til åben kontorpakke
Trods de positive erfaringer med open source i webløsninge, er universiteterne dog ikke klar til at gå helt over i den åbne software-verden og eksempelvis skrotte Microsoft Office-pakkerne.
- Vi har talt om det, men det er et stort skridt. Alle kender Office-pakken, og vi mangler dokumenterede erfaringer. CMS-systemet var noget nyt, men der skal tungtvejende grunde til at skifte en kontorpakke ud, siger Ulla Mortensen. Peder Lærke Nielsen supplerer:
- Jeg tror, vi løber ind i en kulturel barriere, for Handelshøjskolen er groet fast i Microsoft Office-miljøet, siger han.

Billedtekst:
- Vi vil ikke i lommen på en leverandør, siger Ulla Mortensen, web-ansvarlig på Roskilde Universitets Center, som har en open source-webløsning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere