Danske e-services høster EU-priser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. maj 2003.


Selv om offentlige digitaliseringsprojekter ofte skældes ud herhjemme, får vi roser i EU-regi. Det danske Medcom-system er netop blevet hædret, og flere andre er med i opløbet om EU-priser for offentlige digitaliseringsprojekter. Samtidig er en tidligere dansk vinder på vej til at blive rullet ud på EU-plan. digitale projekter Offentlige digitaliserings-projekter er ofte øretævernes holdeplads i den hjemlige debat, hvad enten der sættes fokus på manglende service, sendrægtighed i forvaltningen eller ødsel brug af skattemidler.
Men tovholderne i offentlige danske it-projekter høster dog også enkelte skulderklap, for når projekterne holdes op mod lignende anstrengelser i resten af Europa, klarer vi os hæderligt.
eEurope Awards er en prisuddeling i EU-regi, som har til formål at synliggøre Europas fremskridt inden for offentlige e-services. eEuropes konference med fokus på sundhedssektoren blev afviklet i sidste uge i Bruxelles, og danske Medcom var blandt de otte finalister.

Hædrende omtale
Systemet sammenbinder kommunikationen mellem blandt andre praktiserende læger og apoteker. Medcoms kommunikationsstandard skal også være med til at sikre, at de forskellige danske tiltag inden for elektroniske patientjournaler vil kunne "tale" sammen på den offentlige sundhedsportal. Medcom løb dog ikke med en af de fire hovedpriser, kaldet eEuropa Awards, men fik såkaldt hædrende omtale.

Flere danske projekter
I juli i år uddeles den næste runde af eEurope Awards i regi af det italienske EU-formandsskab, og her er tre ud af syv indsendte danske projekter kommet med i finalen. Det fra et opløbsfelt på 357 europæiske projekter, som nu er skrumpet til 65 finalister. IT- og Telestyrelsen deltager med DanmarksDebatten - et værktøj til borgerdialog, som stilles gratis til rådighed for offentlige institutioner, der gerne vil invitere offentligheden til at kommunikere i direkte tilknytning til deres respektive websteder. Og det er faktisk i rollen som forsvarende mester, for i 2001, prisuddelingens første år, løb IT- og Telestyrelsen med en pris for "Bedst på Nettet", et screeningsværktøj og en mærkningsordning til offentlige hjemmesider. - Det gav enormt meget respons og bliver nu rullet ud på europæisk plan af PLS Rambøll og IT- og Telestyrelsen, som vandt et EU-udbud om et fælleseuropæisk system på baggrund af "Bedst på Nettet", fortæller Arvid Bro Thuestad fra IT- og Telestyrelsen. Han har gode forhåbninger til DanmarkDebattens chancer i kategorien "et bedre liv for europæiske borgere". - I det offentlige fokuserer vi meget på digital forvaltning indadtil, men der er jo nogle brugere på den anden side, som gerne skulle drage nytte af anstrengelserne. Uden dialog og dermed også mindre kendskab til borgernes behov er det offentlige mindre omstillingsparat, hvilket kan lede til øgede udgifter, siger Arvid Bro Thuestad.

Din Åbne Kommune
I Århus Kommune har man eksempelvis brugt DanmarksDebattens værktøj til at holde en offentlig ide-debat om trafikomlægning i Århus Midtby. De øvrige danske finaledeltagere er Statens og Kommunernes Indkøbscentral med et elektronisk system til støtte i udbudsprocesser af rammeaftaler og et digitalt effektiviseringsprojekt fra Dafolo, Din Åbne Kommune, som er blevet til i regi af Det Digitale Nordjylland.

Billedtekst:
EU-kommissær Erkki Liikanen står bag prisuddelingen eEurope Awards, hvor danske offentlige digitaliseringsprojekter har høstet flere priser i flere
omgange. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere