Danmark siger ja til omstridt patentdirektiv

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. november 2002.


Folketinget har godkendt et direktivforslag om softwarepatenter. Patentbureauerne og myndighederne jubler, mens græsrødderne raser.

IT-politik

Folketingets Europaudvalg godkendte i sidste uge et direktivforslag fra EU-Kommissionen, der skal harmonisere de 15 EU-landes regler for patentering af software.

Direktivforslaget er omstridt, da der er vidt forskellige opfattelser af, hvilke konsekvenser direktivet får for den europæiske softwareindustris fremtid. Tilhængerne mener, at direktivet indfører enkle og klare regler i hele EU, hvilket gavner de små og mellemstore europæiske softwarevirksomheder.

- Med enklere og ensartede regler for softwarepatenter i Europa bliver det lettere for de små og mellemstore virksomheder at få fuldt udbytte af deres investering i innovation. Som reglerne har været indtil nu, har det været for besværligt og dyrt at hjemtage et patent og efterfølgende beskytte det, siger Henrik Dahl Sørensen, vicedirektør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

EU-Kommissionens direktivforslag bakkes op af IT-brancheforeningen, Dansk Handel & Service og Dansk Industri.

Patenter hæmmer innovation
Modstanderne frygter derimod, at direktivet vil kvæle innovationen, da det kun er de store virksomheder, der har råd til patentadvokater og derved tør satse på nyudvikling. De frygter amerikanske og japanske tilstande, hvor de mener, at patenter er udsat for økonomisk spekulation og anvendes som et magtredskab.

- Jeg frygter, at jeg bliver nødt til at lukke min forretning, hvis direktivet gennemføres. Hvis jeg uforvarende kommer til at anvende den samme programlinie, som et stort firma har taget patent på i noget af deres software, så har jeg jo ikke råd til at betale en bøde på 100.000 kroner, som der er eksempler på fra USA, siger Ole Husgaard fra Sparre Software, et mindre fynsk it-firma, der udvikler software og yder konsulentbistand.

Ud over en række mindre softwarevirksomheder er brugergrupperne SSLUG, DKUGG og it-fagforeningen Prosa imod direktivet om softwarepatenter.

Det omstridte direktiv
Alle parter i striden er dog enige om, at reglerne om softwarepatentering i Europa har været uklare og trænger til en revision.

I dag er de grundlæggende love om softwarepatentering i princippet ens i EU-landene, men lovteksterne er uklare og kan let læses som forbud mod softwarepatenter. Praksis har dog været stik modsat: Den Europæiske Patentorganisation i München har udstedt over 20.000 softwarepatenter i løbet af de sidste 20 år.

Direktivets forslag til harmonisering inden for EU lægger sig tæt op ad den danske praksis på området, hvor det er muligt at patentere computersoftware, når der er tale om et unikt produkt, der "yder et teknisk bidrag", som det hedder i forslaget. Modstanderne frygter, at det vil føre til en massiv vækst i antallet af patenter, men det har økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF) tidligere afvist.

- Med direktivforslaget får vi slået fast, at vi i Europa ønsker at fastholde betingelsen om, at en opfindelse, for at kunne patenteres, skal yde et bidrag til det aktuelle tekniske niveau. Det vil fortsat ikke være muligt at patentere rene computerprogrammer - der skal ligge noget afgørende nyt til grund, sagde Bendt Bendtsen på konferencen Vækst, Velfærd og Patenter i slutningen af oktober.

I forrige uge blev direktivet også behandlet i Europa-Parlamentet. Og i dag kommer direktivforslaget til endelig behandling på EU's erhvervsministerrådsmøde. Flertallet af de europæiske ministre har tilkendegivet, at de er positive over for patentdirektivet.

Billedtekst:
Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF) fik med støtte fra Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre flertal for at godkende et omstridt EU-direktivforslag om softwarepatenter.
Foto: Peter Schlüter




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere