3G: Japan jagter nye tjenester

Dele af det japanske UMTS-mobilnetværk er oppe at køre, og operatøren NTT DoCoMo søger nu efter tjenester, der kan udnytte rummeligheden i det nye net.

Japanske NTT DoCoMo har travlt med at forhandle kontrakter hjem. Siden oktober sidste år har der været strøm på 3G-sendemasterne, og nye kunder skal overtales til at eksperimentere med de splinternye terminaler og tjenester.

NTT DoCoMo har lagt de første begyndervanskeligheder bag sig. Nu koncentrerer man sig om at vise de lukrative erhvervskunder, hvad 3G i virkeligheden kan bruges til. Og det er en stor udfordring at opfinde tjenester, der er komplekse nok til at udnytte den ekstra båndbredde i netværket.

En af de mange interesserede har været entreprenørfirmaet Takenaka Corp., der projekterer, bygger og vedligeholder kontorbygninger til det japanske erhvervsliv. I den rolle er det vigtigt, at kunderne har ubesværet adgang til at følge med i projektet, som det skrider frem.

Tre applikationer

Allerede på de første teststadier var Takenaka med i front, og sammen med NTT DoCoMo har firmaet udviklet tre typer applikationer, der kan benyttes af medarbejderne via 3G-terminalerne.

Den første applikation gør det muligt at se streaming video via 3G-terminalen, som naturligvis kan sende signalet videre til en bærbar eller håndholdt computer (PDA).

Dermed kan medarbejderne på en byggeplads bladre mellem videosekvenser fra virksomhedens databaser, eksempelvis produktdata eller manualer.

- Hvis vi før skulle betjene en maskine efter dens manual, plejede vi at se et videobånd først, og så gå tilbage til byggepladsen. Nu kan vi bare bruge 3G-terminalen på stedet, fortæller Yohsuke Gokan, talsmand for Takenaka-koncernen.

Den anden applikation udnytter den høje transmissionshastighed til at optage og sende billeder i høj kvalitet hjem til en database, der selv registrerer hvilken terminal, billederne stammer fra, og hvornår de er optaget.

Formålet er, at kunden løbende kan følge med i byggeriet ved hjælp af den intensive billeddokumentation. Medarbejderne kan også selv søge efter billeder i databasen på virksomhedens server fra deres 3G-terminal.

Overvågningskamera

Den sidste applikation, som Takenaka eksperimenterer med, gør det muligt at tilslutte et digitalt videokamera til en bærbar pc, der er udstyret med et 3G pc-card. Dermed kan man sende levende billeder af sted, enten til en stationær arbejdsplads i virksomheden eller til en anden 3G-telefon.

Det store spørgsmål er, om det er overhovedet er nødvendigt med et 3G-netværk.

I princippet kan et 2G eller 2½G-netværk (der herhjemme svarer til udvidet GSM med GPRS) klare de første to applikationer, bortset fra, at de nye 3G-terminaler er bedre forberedt til at håndtere billeder.

Den tredje applikation, der med de levende billeder kan bruges som overvågningskamera, stiller imidlertid meget store krav til datahastigheden, og det retfærdiggør 3G-teknologien, mener Yohsuke Gokan.

- Her kan 2G-netværket ikke følge med. Den nuværende transmissionshastighed på 384 Kbps (i 3G-netværket, red.) er endda i underkanten til at sikre en pålidelig videooverførsel. Hvis kameraet skal overvåge robotter, der arbejder, er det nødvendigt med realtidstransmission i god kvalitet, siger Yohsuke Gokan.

Batteritid: 1 dag
Takenake bruger i øjeblikket 20 3G-terminaler: Syv af NEC's standardmodeller, syv af Matsushitas (Panasonic) videotelefoner og seks pc-cards med datatransmission. I de seneste modeller kan batteriet holde cirka én dag, hvilket stadig er betragteligt mindre, end vi er vante til fra 2G-telefonerne.

Om den japanske 3G-pionér vitterligt er bedre hjulpet med mobilteknologien, end hvis virksomheden opstillede trådløse netværk (WLAN), vil tiden vise, medgiver Yohsuke Gokan.

NTT DoCoMo målretter i øjeblikket sin indsats mod de store virksomhedskunder, og målet er at opnå 150.000 3G-abonnenter inden udgangen af marts. Selskabet melder om stor forhåndsinteresse, og i øjeblikket myldrer det frem med 3G-terminaler udformet som håndholdte computere (PDA'er) eller små bærbare pc'er.

Relevant link:

NTT DoCoMo




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere