Artikel top billede

Google frigiver Android 15 og kommer med nye funktioner

Android 15 er nu frigivet i begrænset omfang, og Google kommer samtidig med en række nye funktioner – til en række bestemte enheder i det mindste. De fleste mobilbrugere må dog vente et par uger.

Google udgiver officielt den længe ventede opdatering til Android 15 – til udviklere.

”I dag frigiver vi Android 15 og gør kildekoden tilgængelig på Android Open Source Project (AOSP),” skriver Matthew McCullough, chef for produktudvikling og Android-udvikling hos Google i en meddelelse.

Styresystemet er derved tilgængeligt i AOSP. Men bare rolig. Dette er nemlig startskuddet til, at udrulningen begynder. For de næste par uger vil udrulningen starte til forskellige Pixel-enheder.

”Android 15 vil være tilgængelig på understøttede Pixel-enheder i de kommende uger, såvel som på udvalgte enheder fra Samsung, Honor, iQOO, Lenovo, Motorola, Nothing, OnePlus, Oppo, realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo og Xiaomi i de kommende måneder,” skriver Matthew McCullough og fortsætter:

”Vi er stolte af at fortsætte vores arbejde i open source gennem AOSP. Open source giver alle mulighed for at bygge videre på og bidrage til Android, hvilket resulterer i enheder, der er mere forskelligartede og innovative.”

Hvis du har en anden slags telefon som Motorola eller OnePlus, må du vente et par måneder, skriver The Verge

Nye funktioner

I et separat blogindlæg har Google annonceret fem nye funktioner til understøttede versioner af Android.

TalkBack-funktionen, som er designet til svagtseende, vil få detaljerede lydbeskrivelser drevet af Googles Gemini. TalkBack beskriver billeder på skærmen ved hjælp af AI.

Brugere kan fremover søge efter musik, de lytter til med Circle to Search-funktionen.

”Uanset om det er en sang, der afspilles på sociale medier fra din telefon eller musik, der afspilles fra højttalere i nærheden af ​​dig, skal du bare trykke længe på knappen Hjem eller navigationslinjen for at aktivere Circle to Search, og derefter trykke på musikknappen for at identificere nummerets navn, kunstner og endda åbne en YouTube-video for at udforske mere - så kom tilbage til det, du laver,” skriver Google.

Derudover kan brugere få telefonen til at læse hjemmesiders tekst højt i Chrome.

Android får også en ny funktion, der giver brugeren varslet om jordskælv, men denne virker kun i USA.

Den sidste nyhed er nye Google Maps-funktioner til Wear OS-ure.

”Få styr på dine muligheder uden mobiltelefontjeneste ved hjælp af offlinekort på dit Wear OS smartwatch. Når du downloader et kort til din telefon, kan du få adgang til det direkte fra Google Maps på dit ur - så du nemt kan orientere dig, selvom du efterlader din telefon,” skriver Google.