Artikel top billede

AI kan erstatte mange hundrede ansatte i Klarna. (Foto: Photo by Pickawood on Unsplash)

Vil erstatte halvdelen af sine ansatte med AI: De tilbageværende kan se frem til lønforhøjelser

Svenske Klarna har allerede reduceret sin medarbejderstab fra 5.000 til 3.800. Om nogle år kan antallet af ansatte være omkring 2.000 takket være kunstig intelligens, lyder det nu fra topchefen, Sebastian Siemiatkowski.

Klarnas motto "køb nu, betal senere" kan stå foran en genfortolkning i retning af "skær ned nu, afløn højere".

Den svenske betalings-kæmpe, som blandt andet er kendt for sit kredit-koncept, agter at skille sig af med cirka halvdelen af sin medarbejderstab via effektiviseringer, som stammer fra selskabets investeringer i kunstig intelligens.

Det skriver BBC, hvis radioprogram Today har interviewet Klarnas topchef, Sebastian Siemiatkowski.

Han spår, at AI får en "dramatisk" effekt på samfundet og arbejdsmarkedet. Ifølge ham bør politikerne overveje alternativer til økonomisk at holde hånden under borgere. For det er ifølge Klarna-topchefen "forsimplet" at sige, at der vil blive skabt nye slags job i fremtiden.

"Måske kan du blive influencer, men det er svært, hvis du er 55 år gammel," siger Sebastian Siemiatkowski til BBC-programmet.

Klarna har allerede reduceret medarbejderstaben fra tidligere 5.000 til nu 3.800.

Sebastian Siemiatkowski forventer, at der om nogle år arbejder omkring 2.000 mennesker i betalings-virksomheden. Den ventede reducering af medarbejderstaben vil ifølge ham især ske i marketing og kundeservice.

Tab af stillinger

Den Internationale Valutafond, IMF, har tidligere i år spået, at 40 procent af alle job i verden vil blive berørt. I en sektor som spil-industrien er ansatte allerede begyndt at blive erstattet af kunstig intelligens.

Ifølge Fortune mistede mindst 4.000 ansatte i USA jobbet på grund af AI i perioden fra maj sidste år til maj i år.

I et interview med Computerworld i foråret spåede Ed Thompson, SVP for global influencer strategy i Salesforce, at ansatte inden for især salg og marketing på den lange bane kan miste deres job til kunstig intelligens.

Desuden var han bekymret på vegne af ansatte på kortidskontrakter til specifikke projekter, fordi disse personer fra arbejdsgiverens synspunkt er nemmere at erstatte med AI end de fastansatte.

Ifølge Ed Thompson risikerer følgende grupper på korttidskontakter at blive ramt: Skabere af indhold til eksempelvis hjemmesider, marketingfolk og personer, der producerer video.

Klarna afslørede sine planer om at reducere i medarbejderstaben samtidig med offentliggørelsen af sit regnskab for første halvår. Her steg omsætningen 27 procent til 13,3 milliarder svenske kroner, svarende til 8,8 milliarder danske kroner.

Ifølge Sebastian Siemiatkowski skal reduceringen af Klarnas medarbejderstab ske via et ansættelsesstop.

De tilbageværende ansatte kan ifølge topchefen se frem til højere lønninger som følge af, at AI vil frigøre lønkroner.