Artikel top billede

Kunstig intelligens kan forbedre logistik og søgning efter de mest optimale forekomster. Det vil trykke olie-prisen nedad i det kommende årti, vurderer Goldman Sachs. (Foto: David Thielen/Unsplash)

Overraskende spådom: AI vil presse prisen på olie nedad i det kommende årti

Økonomiske analyser har især vist, hvordan kunstig intelligens vil øge efterspørgslen – og dermed prisen – på energi. Ifølge Goldman Sachs kan AI imidlertid forbedre logistikken i olieproduktion og -transport. Og altså reelt sænke olieprisen.

Hidtil har det lydt fra den økonomiske sagkundskab, at stigende brug af AI vil øge efterspørgslen - og dermed prisen - på energi.

Nu peger en analyse fra storbanken Goldman Sachs på, at kunstig intelligens i stedet kan påvirke verdensmarkeds-prisen på olie i nedadgående retning i de kommende 10 år.

Det skyldes AI’s forventede evne til at forbedre logistik og finde frem til netop de olieforekomster, som der er størst sandsynlighed for giver et godt udbytte.

Det skriver Reuters.

Ifølge Goldman Sachs' analyse vil olieprisen på verdensmarkedet kunne holdes omkring 5 dollars lavere per tønde via en antaget produktivitets-gevinst på 25 procent fra AI.

"Vi mener, at kunstig intelligens sandsynligvis vil give en beskeden negativ effekt for oliepriserne på mellemlang til lang sigt, da den negative effekt fra omkostningskurven (cirka -5 dollar per tønde) sandsynligvis vil opveje et efterspørgsels-boost (cirka +2 dollar per tønde)," lyder det i analysen fra Goldman Sachs.

I bankens konklusion indgår altså, at den påkrævede regnekraft til kunstig intelligens isoleret set vil betyde et forøget energiforbrug - og dermed en lidt større efterspørgsel på olie.

Prisen på en tønde Brent-råolie er i skrivende stund 73,56 dollar.

Goldman Sachs vurderer, at bedre indvinding af skifer-olie på grund af AI kan øge de amerikanske reserver med et sted mellem 10 og 30 milliarder tønder.

En negativ indvirkning på oliepriserne kan mindske indkomsterne for producenter som medlemmer af Organisationen for olieeksporterende lande og allierede, kendt som OPEC+.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering