Artikel top billede

Utopi eller dystopi? Derfor er kunstig intelligens et tveægget sværd

I en fascinerende blanding af teknologisk indsigt og filosofiske dilemmaer vil professor Anders Søgaards nye bog ”Maskinerne kommer indefra” lære os at forstå kunstig intelligens, før den forstår os.

Hvordan skal vi som mennesker forholde os til kunstig intelligens?

Det er et af de filosofiske spørgsmål, som Anders Søgaard stiller i sin nye bog ”Maskinerne kommer indefra” – med undertitlen ”Forstå kunstig intelligens, før den forstår dig.”

Spørgsmålet er ifølge forfatteren relevant, for kunstig intelligens tilbyder os med den ene hånd muligheder for en bedre verden, mens den med den anden udfordrer os og det samfund, vi lever i.

Ingen kan beskylde Anders Søgaard for at være en gammeldags maskinstormer.

Tværtimod er han professor i Natural Language Processing på Datalogisk Institut på Københavns Universitet og taler i sin nye bog begejstret om, hvordan teknologi gør vores liv mindre besværligt og kan bidrage til større lighed i verden.

Men han er også digter og forfatter til skønlitterære bøger, og det smitter af i positiv retning både på det sproglige niveau og de filosofiske emner i bogen, som bliver alt andet end en klassisk teknisk gennemgang af, hvordan kunstig intelligens virker.

Det bliver man faktisk klogere af i Maskinerne kommer indefra, men bogen sender os også på en filosofisk rumrejse om zen og kunsten at leve med kunstig intelligens og om sprogmodellers indre liv.

Anders Søgaard fremhæver selv, at der sidste år blev skrevet over en halv million forskningsartikler om kunstig intelligens. Helt så mange bøger om emnet er vi nok ikke nået til endnu, men hver måned kommer der efterhånden mindst en ny af slagsen, også på dansk.

Men Anders Søgaards nye bog er alligevel et velkomment input, for den giver nye perspektiver på kunstig intelligens.

Det skyldes ikke mindst, at forfatteren både tør være ekstremt begejstret over teknologiens muligheder og samtidig er i stand til at reflektere filosofisk over dens muligheder og udfordringer – samt få sine læsere til at tænke videre.

Kan du for eksempel huske, hvor du var, da du første gang førte en samtale med en moderne chatbot?

Anders Søgaard tror, at det for mange af os bliver et minde på niveau med nyheden om Berlinmurens fald eller 11. september.

Hvis han har ret, er det nok meget godt at forstå teknologien bag chatbotten og dens kunstige intelligens, og hvordan den potentielt kan dominere vores verden i fremtiden. Og til det formål er Anders Søgaards nye bog et udmærket sted at starte.

Titel: Maskinerne kommer indefra – forstå kunstig intelligens, før den forstår dig

Forfatter: Anders Søgaard